Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Carbid of niet?

Column

Vuurwerk is verboden, maar carbid schieten mag wel. Geen wonder dat carbid ineens heel erg populair is. In Overijssel (waar wij woonden) is carbid schieten rond oud en nieuw niet weg te denken. Ik heb er nooit dicht op gestaan, maar dat hoeft ook niet. Want die knallen voel je kilometers verder dreunen. Over en weer wordt er flink geruzied over vuurwerk. De een zegt: Waarom zou je mensen hun pleziertje afpakken? En de ander: Waar is dat voor nodig: al die gewonden op de eerste hulp? Al die bange dieren? In onze buurt is het al weken onrustig door knallen. En het moet nog december worden.

Ineens moest ik denken aan wat iemand me eens vertelde: dat er in de jaren zeventig nog stevig gerookt werd op veel kerkenraadsvergaderingen. Soms zag het zó blauw van de rook, dat mensen hun broeders aan de andere kant van de tafel niet eens konden zien. In die tijd wist men toch al wel, dat roken ongezond is? Toch werd er nog stevig gerookt in openbare ruimtes. Zelfs in de kerk dampte men dat het een lieve lust was. Niemand kan zich dat vandaag voorstellen.

Zou dat met vuurwerk ook kunnen? Hoe zou de jaarwisseling er in 2030 uit zien? Stel je voor dat we dan nog steeds oliebollen eten. Die zijn volgens mij hartstikke vega, dus dat is helemaal oké. Natuurlijk blijven we dan nog steeds op tot twaalf uur. Ik ga er van uit dat we elkaar dan weer mogen omhelzen. We wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar en halen oude herinneringen op: “Weet je nog, amper twintig jaar terug: toen knalden we nog vuurwerk. Ha ha! Raar eigenlijk: elk jaar tientallen kapotte ogen en handen, en honderden gewonden. Miljoenenschade door vernielingen. Duizenden dieren in doodsangst. Weken bezig om de rotzooi op te ruimen. Tonnen giftige gassen in de lucht. Waarvoor eigenlijk? Omdat een groepje mensen het prachtig vond. Wat een gekkigheid! Ha ha!” … Vergeef me dat ik droom. In de jaren tachtig nog werd je voor gek verklaard als je zei dat je geen asbakken zou moeten neerzetten. Oprecht jammer voor wie zijn brood ermee verdient, maar wordt het niet tijd voor verandering? Er zijn prachtige filmpjes van vuurwerk. Die kunnen makkelijk mee tot in 2030. Dan kijken we daar toch gewoon naar? Halen we herinneringen op aan die malle discussies van voorbije tijden. Als in: carbid of niet.

[Geert van Dijk

advertentie
advertentie