Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Eindejaarscolumn

De laatste column?

31 december 2020 om 10:37 Column

Mijn laatste column, in elk geval dit jaar! Ik kom er niet uit, niet met deze column en niet met mijn belofte aan de redactie om een ‘leuke terugkijk-column’ over 2020 te schrijven, want ‘leuk’ en ‘2020’, dat gaat niet samen. Zelf wil ik ook niet terugkijken. Ik wil vóóruit kijken, want dat is de richting waar je heen moet.

Vóóruitkijken is immers beter en een mooi voornemen om het nieuwe jaar in te gaan. Laten we dát in elk geval afspreken, want 2020 was helemaal geen leuk jaar, toch? Nee, onder het mom van het coronavirus namen ‘ze’ ons alles af: vuurwerkverbod, Sinterklaas kwam niet, Zwarte Piet is sowieso te zwart om ooit nog te komen, je kan niet meer sporten, niet naar school, restaurants, kroegen en heel veel winkels zijn dicht, terwijl – zelfs op ondergelopen straten in Baanhoek-West - iedereen je, zonder mondkapje, mijdt als de ‘pest’. Het was een waardeloos jaar, ook Baudet’s Forum voor Democratie bleek niet zo democratisch als de naam wil doen geloven en inmiddels hebben we er 38 nieuwe, narcistische politieke partijen bij.

‘Don’ Diego Maradonna, na ‘El Salvador’ Johan Cruyff, de grootste voetballer aller tijden, plotseling overleden, Corrie van Gorp trouwens ook en zelfs de stokoude Sint Nicolaas – Bram van der Vlugt – is niet meer onder ons. Duidelijker dan hij kan je niet aangeven, dat je die jaarlijkse heisa rondom Sinterklaas & Zwarte Piet goed zat bent.

Eenzaamheid is inmiddels een grotere pandemie geworden dan het coronavirus, alhoewel ik van beiden geen last heb. Ik heb sowieso een hekel aan deze feestdagen, waarop je verplicht gezellig moet doen, bij elke visite ‘drie-welkomstkussen-in-de-lucht-lebberen’, een kerstdiner met ingewikkelde en bijna oneetbare ‘liflafjes’. De vette oliebollen met te veel poedersuiker moeten nog komen, net zoals de goedkope champagne ‘Migraine Grand Cru’ en de smakeloze ‘vette hap’ op nieuwjaarsdag.


Nee, dat gaat aan mij voorbij, want vanaf kerstavond zat ik op mijn slaapkamer. Gezellig in mijn ééntje, kerstboompje erbij, glaasje wijn, espresso-apparaat, boerenkool en erwtensoep, alle gordijnen dicht, lichten uit, deuren op het nachtslot en de auto vier straten verder geparkeerd, zodat iedereen denkt: Joop is niet thuis en elders ‘onder de pannen’.

Die gedachte wil ik graag nog even in stand houden tot na nieuwjaar, terwijl ik heerlijk op mijn slaapkamer alle coronaverboden moeiteloos opvolg. ‘Alleen, maar niet eenzaam’, zou mijn oude en eveneens zeer wijze moedertje zeggen.


Gelukkig komen er nu vaccins beschikbaar, doch – onder het motto ‘het middel kan wel erger dan de kwaal zijn’ – laten veel mensen die vaccins aan hen voorbij gaan. Je weet immers maar nooit wat erin zit. Nou, dat weet ik ook niet van simpele aspirientjes, zware shag, goedkope rode wijn, kiloknallers kip of frikandellen, terwijl de lucht- en waterkwaliteit in onze contreien ook niet om over naar huis te schrijven is.

Ik wil gewoon zo snel mogelijk zo’n injectie en mijn gewone leven weer terug. Dat er een microchip van Bill Gates inzit, weiger ik te geloven, net zoals al die andere complottheorieën. Misschien moesten we juist tegen al die rare gedachtes maar eens een chip uitvinden. Nee, ik wil – net als de griepprik – ook die coronavaccinatie, niet alleen voor mezelf, maar ook voor elkaar. Als we dat allemaal doen, dan krijgt dat virus geen poot meer aan de grond en dat is in elk geval iets om in 2021 naar uit te kijken.

Op TV hoorde ik een gelovig iemand letterlijk zeggen: ‘Als God het wil, is er in januari een vaccin!’ En blijkbaar heeft God dat gewild, want dat coronavaccin is er! Niet uit te sluiten, dat minimaal 15 procent van onze inwoners het er niet mee eens is, maar een te lage vaccinatiegraad van slechts 85 procent speelt dit virus en andere ziektekiemen precies in de kaart.

Daar hoef je niet voor úit te kijken! Je moet juist vóóruit kijken om in 2021 een hogere Sliedrechtse vaccinatiegraad te bereiken. Ik ga er niet over in discussie, maar stel vast, dat de gemiddelde leeftijd de afgelopen 50 jaar met zo’n 15 jaar gestegen is. Dat komt door medische studies, technieken en vaccinaties, uitgevonden door kundige en goed opgeleide medici en niet doordat Saturnus en Jupiter aan het begin van de jaartelling toevallig – net als vorig weekend – ook op één lijn als grote ster boven Bethlehem verschenen. Daar hebben zelfs Bezos, Gates, Trump of Baudet geen invloed op!Vóóruit kijken doet onze plaatselijk voetbalclub al jaren. Een prachtige club, die zich kan meten met Feyenoord en daar zelfs ruim overheen gaat met het aantal uitgestelde toezeggingen, dat er snel duidelijkheid komt over hun toekomstige ‘stadion’. Ik wil niet achteruit kijken naar wat er de laatste decennia gebeurd en toegezegd is. Nee, we kijken vooruit, dus in 2021 krijgt de VV Sliedrecht in elk geval weer een toezegging, dat het dit jaar allemaal – en nu écht – beslist, besloten en geregeld wordt. Steun komt er uit onverwachte hoek, want het Outbreak Management Team schijnt zich zorgen te maken over de vruchtbare voedingsbodem voor muterende virussen in die vieze, oude kleedkamers van De Lockhorst en de eerste grap over ‘Wuhan aan de Merwede’ heb ik al gehoord.


‘Wensdenken’ is overigens wat anders dan ‘vooruit kijken’, dus trek de pleister er in 2021 ineens af, dat doet minder pijn! Sloop het oude spul, sla een paar extra heipalen de grond in, bouw een nieuwe kantine, kleedkamers plus tribune, strooi wat extra voetbalgraszaad en dat allemaal op de huidige locatie. Dat is het snelste, het beste en het minst dure, want als we wachten tot er over het spoor ‘stenen gestapeld worden’, dan is Sint Juttemis al jaren voorbij.

Waar ik ook naar uit kijk is weer een gewone Koningsdag, niet op zondag zoals in 2019 en ook zonder coronavirus zoals in 2020. Ik kijk uit naar het theater, naar de film, naar vakantie, naar het stadion, naar gewoon op een drukke Kerkbuurt lopen, naar eh, . . . ik kijk uit naar eindelijk weer eens een normaal jaar.

Zonder reclamemasten, zonder ondergelopen straten, zonder smerige rook van de overkant, mét parkeerplaatsen, mét of zonder weekmarkt, maar bovenal met meer gezond verstand, meer opbouwende kritiek en iets positiever geweeklaag. Het kan beter, maar Sliedrecht is nog steeds een prima dorp!

Dat wens ik ook u toe, maar kijk uit en kijk vooral vóóruit! Allemaal!

[Joop Keesmaat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie