VVD Sliedrecht
VVD Sliedrecht Richard van Hoek
Raadspraat

Happy New Year!

7 januari 2021 om 14:53 Column

Dat was voor mij een uitroep die ik op 1 januari in een nieuwjaar heel vaak hoorde. Ik wenste iedereen dan ook de beste wensen terug. Dat hoort ook zo. Aan het begin van de avond begroeten we elkaar met omhelzen, we lachen met de groep vrienden in een te drukke kamer en brengen de toast uit op het nieuwe jaar. Vervolgens in de nieuwjaarsnacht op weg gaan naar andere vrienden en proosten en zo gedurende de nacht de weg terugvinden naar je bed. Je voelde de energie dat een nieuwjaar is aangebroken. Een geweldig gevoel dat je nog dagen volhoudt door anderen weer gelukkig nieuwjaar te wensen en vrolijk de eerste dagen van het nieuwe jaar in te gaan.

Dit jaar was dat zo anders… zo anders dan normaal, de klok deed zijn plicht zoals elk jaar, er brak een nieuwe dag, een nieuw jaar aan, maar verder was de sfeer enorm anders. Wel gezellig met het gezin een spelletje gedaan en wat tv gekeken, maar het was enorm anders. Er was bijna geen vuurwerk ook in de dagen ervoor en het verliep kalm. De middag van oudjaar hebben we nog behoorlijk wat overlast gehad van vuurwerk, dat door jongeren vanachter Elektra richting het monument werd gegooid. Hele forse dreunen en groot siervuurwerk dat ook de rotonde in beslag nam. De politie was snel ter plekke. De jongelui waren toen snel gezien en kwamen later nog even terug om hun tas leeg te maken. Wat dat betreft deed dat nog wel een beetje aan afgelopen jaren denken, waarbij illegaal vuurwerk enorm de overhand neemt in het Oud & Nieuw vieren. Ik weet niet of deze jongelui er mee te maken hadden, maar opvallend was wel dat aan de kant waar dat vuurwerk is afgegaan is het monument zwaar beschadigd. Wat natuurlijk schandalig is! Ik ben dan ook reuze benieuwd wat daar is gebeurd.

Er is elk jaar vuurwerkschade. Daar draaien we als gemeenschap voor op. Het is geld dat we dan dus niet meer kunnen uitgeven aan de jeugd, zal ik maar zeggen. In januari 2016 bedroeg de schade nog € 7.770, drie jaar daarna was het rond de €11.000 schade tijdens de jaarwisseling en nu is dit het tweede jaar op rij dat de schade richting de €21.000 gaat. Persoonlijk ben ik ook van mening dat het illegale vuurwerk meer schade aanbrengt dat het normale “ouderwetse” knalrotje. Ik heb daar heb geen onderzoek naar gedaan, wellicht kan iemand anders dat doen? Een vuurwerkverbod werkt in die zin dus niet echt of misschien wel. Dat mag de onderzoeker meenemen.

Wat mij het meeste opviel van dit jaar is dat ik op geen gevoel heb dat we een nieuw jaar zijn ingegaan. Ik begroet niemand spontaan met “de beste wensen”. Ik was op 1 januari vroeg wakker en voelde mij kiplekker. De lockdown zorgt ervoor dat we elkaar minder zien. Met de jaarwisseling dit jaar zullen velen dat gemist hebben. Ik hoop daarom dat de vaccinatie snel kan beginnen en dat we elkaar weer kunnen opzoeken en kunnen knuffelen. Daarvoor moeten we wel een hoge vaccinatiegraad halen en ik ga ervan uit dat het gaat lukken.

Ik wens iedereen een heel fijn nieuwjaar in goede gezondheid toe.

[Roelant Bijderwieden, VVD

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie