Afbeelding
Unknown
Raadspraat

Jong geleerd

25 maart 2021 om 12:23 Column

Het is inmiddels vaste prik. Tijdens onze wandelingen – en dat zijn er heel wat in coronatijd – knijpt onze 6-jarige zoon steevast in mijn hand: “Zullen we kletsen?” Dat ‘kletsen’ gaat meestal over heel serieuze zaken: de bestorming van het Capitool, de avondklokrellen… samen maken we het grote nieuws klein. De laatste weken ging het natuurlijk over de verkiezingen. Grote ogen als ik vertel dat alle ‘grote’ mensen mogen stemmen, maar lang niet alle mensen dat doen. “Waarom dan niet? Willen ze dan niet kiezen wie de baas wordt?”

Later peins ik erover door. De Tweede Kamerverkiezingen hadden een goede opkomst: naar schatting 82,6% van de kiesgerechtigden kwam stemmen; de beste opkomst sinds jaren. Toch kan het natuurlijk altijd beter. Hoe zouden we dat met elkaar kunnen realiseren?

Mijn gedachten gaan terug naar mijn basisschooltijd, waarin de school eens verkiezingen organiseerde. Er waren drie lijsttrekkers uit groep 8 en alle bovenbouwleerlingen en leraren mochten stemmen. We kregen uitleg over moeilijke begrippen zoals de kiesdeler. Na de verkiezingen werd een schoolraad geformeerd. De lijsttrekkers deden tijdens hun campagne natuurlijk al het mogelijke om de jonge kiezers aan zich te binden..! Hoewel het 20 jaar geleden is, kan ik me de vrolijke spanning van toen nog goed herinneren.

Jong geleerd is oud gedaan… Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 in het vooruitzicht, breng ik de Sliedrechtse scholen graag op een idee. Ook nu zal zo’n spannende verkiezingsstrijd vast aanslaan. Het biedt kansen om kinderen iets bij te brengen over democratie en ze bewust te maken van het belang om te gaan stemmen. Ik schat zo in dat de gemeenteraadsleden graag hun steentje willen bijdragen.

En o ja, heeft u vorige week niet gestemd? Volgend jaar maart zijn er weer verkiezingen. De 6-jarige hier thuis, hij zou het wel weten: wie stemt, kan mee kletsen!

[Joanne Ligthart, Burgerraadslid SGP-ChristenUnie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie