Afbeelding
PvdA Sliedrecht
Raadspraat

Politieke verjonging

17 februari 2021 om 15:24 Column

Met 52 jaar ben ik een jonge PvdA’er. Ik sta versteld, dat politiek geïnteresseerde PvdA’ers hier een vrij hoge leeftijd hebben. Zelfs mijn eigen kinderen heb ik gevraagd of ze meedoen: NOT! Waarom niet? Antwoord: ze luisteren toch niet en doen hun eigen zin! Ik leg uit: Nee, je hebt dan invloed, want de politiek beslist vrijwel alles in dit land of gemeente.

Je hebt de Jonge Socialisten https://js.nl.  Een groep jongeren, die alles met elkaar bespreken en ervoor gaan. Zo’n groep jongeren willen wij hier ook. Jongeren, tieners, twintigers, dertigers, zijn stemgerechtigd en kunnen samen iets moois maken!

In de krant las ik over een boek op de lagere school om leerlingen op jongere leeftijd politiek bij te brengen, zoals ‘wat is politiek’, ‘wat doen ze in de raad en in de Tweede Kamer’? De antwoorden worden duidelijk uitgelegd. In Sliedrecht is er een jeugdraad, maar volgens mij zijn deze jongeren te jong. Waarom geen ‘Tiener-raad’ van 14 tot 17 jarigen? Die hebben zeker ook een mening en mogen al snel gaan stemmen. 

Die zijn nog enthousiast om mee te doen en begrijpen waarom er gestemd kan worden en dat het belangrijk is om jongeren in een partij te hebben. Als je dit leest, neem contact met me op en ik zal uitleg geven. 

De PvdA wil meer jongeren mét een mening en die mening ook geven, die mee willen praten.
In onze fractie hebben we Gökhan Torun, nog jong en drie jaar geleden een nieuwkomer. Hij geeft zijn kijk op Sliedrecht en zijn woorden worden gehoord. In de raad en zeker door ons, want dat biedt de PvdA. Wij luisteren naar elkaar, horen elkaars mening aan, want zo kunnen jongeren het in de plaatselijke politiek nog mooier maken. Jullie inzicht is anders dan het mijne. Jullie komen op plaatsen waar wij niet komen, wellicht liggen wij dan al op één oor.
Jullie hebben vrienden, die ook weer vrienden hebben en allemaal vinden jullie dat het misschien nog beter kan. Door nieuwe jongere leden wordt de lijst met ideeën alleen maar groter.
Gaat er veel tijd inzitten als je lid wordt van de PvdA? Dit bepaal je een beetje zelf. Aanwezig zijn bij de fractie-, leden- en/of  raadsvergadering, waar je je ideeën of opmerkingen kenbaar kan maken. Ook is er veel overleg via e-mail en groepsapp.

Typisch Sliedrechtse vraag: Wat kost dat? Wel, vanaf twee euro per maand ben je al PvdA-lid, een echte sociaaldemocratische partij voor ouders, kinderen, kleinkinderen. 

Iedereen, oud maar vooral jong, kan en mag mee beslissen hoe we dit mooie dorp mooier kunnen maken. Doe mee!

Esther Gruppen 
Burgerraadslid 
Partij van de Arbeid

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie