Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Wandelroutes

3 september 2021 om 13:18 Column

In de vakantie hebben mijn vrouw en ik het Pieterpad af gelopen. Eind 2015 waren we begonnen in Pieterburen, boven in Groningen. Je kunt dan in 26 etappes van gemiddeld bijna 20 kilometer van noord naar zuid lopen tot de St. Pietersberg in Maastricht. Of andersom natuurlijk, van zuid naar noord. Van die twee namen is de benaming Pieterpad afgeleid. In totaal 498 kilometer. We hadden onze vakantie voor de zekerheid in Nederland gepland. Maar we wilden toch een beetje het buitenlandgevoel. Tja dan kom je in het heuvelachtige Zuid-Limburg uit. Met dat gevoel zat het wel goed. Inderdaad gaven de heuvels in Zuid-Limburg mij zomaar het gevoel dat ik in het buitenland was. Meer nog dan ik had verwacht. Van het weer kan ik dat niet helemaal zeggen, maar toch hebben we het eigenlijk qua zonneschijn nog best aardig getroffen.

We ‘moesten’ dus nog drie etappes van het Pieterpad. Van Montfort, via Sittard en Valkenburg naar de Limburgse hoofdstad. En dat is ons gelukt! Ik kan het Pieterpad echt aanraden voor iedereen die van wandelen houdt. Nederland biedt zó veel mooie plekjes, leuke plaatsjes en veel natuurschoon. Veel mensen komen nu met de vraag: wat ga je dan nu doen? Door naar Santiago de Compostella? Nou nee dus. We blijven graag een beetje in de buurt. Wandelingen genoeg: het Trekvogelpad, Pelgrimspad, Marskramerpad, Groene Hartpad, Waterliniepad en tientallen andere uitgezette wandelpaden. Het Floris V pad gaat zelfs een stukje door Sliedrecht! Over mooie plekjes gesproken!

Trouwens, ook binnen Sliedrecht kun je je eigen wandelroute uitstippelen. Wij lopen graag in ons eigen dorp. Leuke weggetjes genoeg. Veel mensen lopen graag op de Rivierdijk of de Adriaan Volkersingel. Maar ook de gewone woonwijken zijn minder saai dan je denkt. Er is altijd wat te zien. Je moet er gewoon wat van maken. Van een wandeling door bijna iedere straat kun je een tuinbezichtiging maken. Of je stippelt een route uit langs alle struikelstenen, die je via internet gemakkelijk kunt vinden. We liepen ook eens zigzaggend door het industrieterrein Nijverwaard. We zagen ineens bedrijfspanden die we nog nooit gezien hadden. Lopend ontdek je nu eenmaal veel meer dan wanneer je gas geeft met de auto. Het is ook nog eens een keer heel erg goed voor je lijf. We hebben nog geen keus gemaakt, maar we zijn vast van plan om de pas erin te houden.

Geert van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie