Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Amerikaanse eilanden

Column

Pal tegen de uiterste westgrens van de gemeente Sliedrecht liggen twee eilanden. Het zijn twee nieuwe straten die geheel door water zijn omgeven. Je kunt ze alleen bereiken per brug. Ze heten: Gershwineiland en Bernsteineiland. Nou dan is mijn nieuwsgierigheid gelijk geprikkeld. Waar komen die namen vandaan? Even Googelen en het blijkt te gaan om twee Amerikaanse componisten. George Gershwin overleed in 1937 en Leonard Bernstein in 1990. Beide hadden joodse wortels en waren behalve componist tegelijk pianist en dirigent. De een was van Oekraïense afkomst, de ander van Russische. Nu liggen die straten gebroederlijk naast elkaar. Ze lopen eigenlijk in elkaar over.

Op zich is het niet verwonderlijk dat het namen van componisten zijn. Alle straten in de wijk Baanhoek-West zijn genoemd naar muzikale termen, of naar bedenkers van muziek. De andere componisten komen uit Europa. Niet geheel toevallig liggen de twee Amerikanen helemaal aan de andere kant van de drukke Ouverture. Oversteken is nog wel een dingetje, maar Vincent Prins twitterde vorige week dat daar verandering in komt. Er worden stappen gezet in de richting van veilige oversteekplaatsen. Er ligt al een fietspad, en er is een fietsbrug van de Amerikaanse eilandjes richting Papendrecht. Als die oversteekplek eenmaal klaar is en er intercontinentaal overgestoken kan worden, dan zal dat vast een veelgebruikte route worden.

Natuurlijk heb ik me afgevraagd of ik muziek ken van deze gasten. Ook daar hebben we zoekmachines voor. ‘Rhapsody in Blue’ van Gershwin blijkt mij inderdaad heel bekend in de oren te klinken. Deze muziek heeft zelfs ooit de Top 2000 gehaald. Maar dan moet je wel terug tot 2005. Het liedje ‘Summertime and the livin’ is easy’ is al net zo’n bekend nummer van hem. Bernstein is bekend van filmmuziek en van musicals zoals West Side Story. Dat vind ik dan wel weer een leuk detail, omdat die straat aan de ‘westzijde’ van Sliedrecht ligt. Misschien ontstaat daar nog eens een liefde en wordt daar een musical van gemaakt. Ik heb voor vandaag in elk geval een ‘west side story’.

[Geert van Dijk

advertentie
advertentie