Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Maria

Column

Bij de naam Maria denk ik altijd aan de heilige maagd, die Jezus baarde, waardoor zij een iconische vrouw werd! Éne Maria Magdalena leefde ook in dat tijdsgewricht, maar haar maagdelijkheid is vrij discutabel.
Een derde iconische Maria was voor mij Nathalie Wood uit The West Side Story – 1961 – een tranentrekkende film over rassenhaat en bendeoorlogen in New York. Die Maria was noch heilig, noch maagd, maar ook een onvergetelijk iconische vrouw.
Onlangs werden deze Maria’s overtroffen door Maria Stam, die ik al even ken, want zij gaat wél mee met onze protest-emmertjes naar Chemours (dat mag u zich aantrekken). Maar, ik kende haar niet als de dappere vrouw, die open reageerde op dat hele “Voice of Holland” gedoe door haar eigen nare ervaringen te vertellen.
Ze zette me aan het denken hoe ik als puber door het doolhof van mijn ontluikende “sexualité” dwaalde. Toen konden mannen daar blijkbaar niets aan doen; iets met “een stofje in je hersenen” (die je dan wel moet hebben) en die je hormonen op gang brengen. Nepnieuws, want met fatsoen en gezond verstand kun je je gevoelens onder controle houden.

Mijn eerste sex-ervaring was in Renesse, 16 juli 1969, waar ik met een lief meissie “De Stulp” verliet om stapelverliefd in mijn tentje de nacht door te brengen. Tongzoenend en zinderend van passie liepen we de donkere nacht in. Beiden wetend wat komen ging.
Het wordt nog smeriger, dus u kunt nog stoppen met lezen!
In de berm langs een sloot aan de Hoogezoom, zakten we in het gras en “lieten hét gebeuren”.

Althans, dat dachten we, want – in onze erotische heftigheid – rolden we zo die sloot in.

Dat was pas smerig!

Kroos in ons haar, “koppie onder” en met onze “wijde-pijpen-jeans-op-de-enkels” stonken we een uur in de wind. Geen sex, maar beiden de slappe lach, zo slap, dat . . afijn dat detail mag u zelf invullen.
Daarna, samen onder de douche, mét slappe lach, waarna een humorloze campingman ons de camping afstuurde.

Humor bleek de uitgang van het doolhof van onze puberteitssex, maar meestal is  humor (soms wat extravagant) mijn uitlaatklep.
Hoe mannen zonder humor zich gedragen, bleek uit berichten over The Voice of Holland, waarin Ali B, Jeroen R. en Marco B., sterren groter dan ik, zich sexuele avances aanmatigen, waarvan ik denk: Nou, ik ben een liefhebber, maar je moet wel allebei lol hebben om te genieten. Als je dat niet kunt, dan ligt het niet aan die ander, maar aan jezelf!
Mannen, ik ben er zelf één, moeten respect opbrengen voor mensen, die niet willen en “nee” zeggen.

Maria Stam heeft gelijk; overal lopen sexuele roofdieren rond, die niet snappen, dat sex alleen mag, als je het er samen over eens bent, graag met een vleugje humor.

Maria Stam, icoon tegen onrecht!

The Voice of Sliedrecht! 

Joop Keesmaat

advertentie