Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Writer’s block

Column

Nog 55 minuten en dan moet mijn column bij mijn onverbiddelijke eindredacteur zijn. Maar het lukt niet! “Bekijk het maar”, doch het alternatief is een blanco kolom. Veroorzaakt door mijzelf en ik zie half Sliedrecht al in lachen uitbarsten, omdat ‘Popie Jopie’ eindelijk een keer zelf op de spreekwoordelijke bek gaat.


Het lukt niet! Een writer’s block en waarover moet ik nu in – inmiddels nog maar 46 minuten – een fatsoenlijke column over schrijven? Covid, booster-prik, lage vaccinatiegraad in ‘Gristelijk Sliedrecht’, of het door Youp als grappig bedoelde woord ‘Vaccinazi’s’ gaan gebruiken. Nee, dat kan niet, doe ik niet, want ik vind überhaupt, dat je nooit grappig mag (proberen te) doen over de onvoorstelbare ellende, die ons allen in 40-45 is overkomen. Überhaupt moet je het woord überhaupt niet gebruiken.


Writer’s block! Nog 37 minuten om die column te schrijven, maar over welk onderwerp? Weer over de bouw van dure, voor Sliedrechters schier onbetaalbare huizen in Sliedrecht Noord? Of weer over omgevingsvisie met een evenzo onbetaalbare tunnel of viaduct? Nee, met dat onderwerp kom ik ook niet verder. Hooguit als ik zeg, dat we een wethouder te weinig hebben voor zo veel werk. Nee, dat wil ik niet en doe ik niet, want ook die mensen doen hun best! En ik besef zelf ook wel, dat ik soms een ‘drammer’ ben over goedkope(re) woningbouw. Zo’n column krijg ik met mijn writer’s block niet naar een humoristisch einde.

Wat dan? Weer over die PFOA vervuiling door Chemours, waar je aan dood gaat. Tja, maar ook dat weten jullie allemaal al, toch? Van PFAS krijg je kanker en van kanker ga je dood. Dat heb ik zelf ook van dichtbij meegemaakt. Nog 24 minuten, maar geen fris, nieuw onderwerp voor een column, alhoewel er komende zaterdag  wel een Franse filmploeg en Canadese journalist met ons meegaan naar de poorten van Chemours. Tja, ook in het buitenland begint de dood te leven!

Shit, nog 13 minuten om dit stukkie klaar te krijgen, maar met een ‘writer’s block’  kan ik aan geen van de onderwerpen een glimlachend slot breien. Nog 6 minuten, maar ik zit wel aan het maximale aantal letters, zodat ik met mijn ‘writer’s block’ van de nood een deugd aan het maken ben.


Doen we dat niet allemaal als het water ons aan de lippen staat? De eigenaar van ‘stamkroeg’ Het Wapen van Sliedrecht wel, want die gaat komende zaterdagochtend vroeg tot vijf uur ’s middags gewoon open. Om - precies binnen de regeltjes - een ‘statement’ te maken hoe moeilijk de horeca het heeft. Kortom, ik ga daar zaterdagmorgen lekker ontbijten bij een ondernemer, die – net als wij - van de Covid-nood een deugd maakt.Joop Keesmaat

advertentie