Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Brandweer

28 oktober 2021 om 14:59 Column

Het maakt niet uit van welke kant je ons mooie baggerdorp binnenrijdt, je hebt vast de borden gezien. De Sliedrechtse brandweer is druk bezig met een campagne. Knipperende teksten op mobiele reclamedragers. In de hele regio dreigt een tekort aan brandweerlieden. Ik hoop van harte dat vooral jonge mensen zich hierdoor voelen aangesproken. Want we willen allemaal dat ook in de toekomst er geblust wordt zodra er brand uitbreekt.

Zelf heb ik gelukkig nog nooit een brand meegemaakt (wel een inbraak). In mijn jeugd ging ik wel eens mee met mijn grote broers, om naar een brand te kijken. Mijn ene broer was een soort ramptoerist die bij een brand een melding kreeg en dan als een haas in de auto stapte. Ik ben een keer met hem meegereden. We stonden met vele anderen bij de resten van een caravan die binnen een paar minuten in de as gelegd was. Mijn andere broer is journalist. Als tienerjongen ging ik wel eens met hem mee naar een brand. Hij had een perskaart en dat maakte op mij bijna net zo veel indruk als de vlammen. Wat is dat toch dat een brand altijd bekijks trekt, terwijl natuurlijk niemand wil dat het hem zelf treft.

Mocht iemand besluiten om bij de brandweer te gaan, dan kan ik je verzekeren dat bijna nergens de kameraadschap zo groot is als tussen brandweerlieden. Een goede vriend van mij zit bij de vrijwillige brandweer in een dorp op de Veluwe. Vorige week was hij met zijn vrouw bij ons ter gelegenheid van mijn verjaardag. Hij vertelde dat een van zijn collega’s al tien jaar in coma ligt. En dat elke week een van de dertig brandweerlieden hem bezoekt. Al tien jaar lang. Elke week. Dat maakte diepe indruk op mij. Ik dacht: dat is nou typisch voor de brandweer. Die mensen gaan letterlijk voor elkaar door het vuur. Logisch, want bij elke oefening en elke uitruk moet je honderd procent op elkaar aan kunnen. Het werk brengt risico’s met zich mee. Juist dat besef van gevaar geeft een onverbrekelijke band. Ik hoop van harte dat de brandweer Sliedrecht nieuwe mensen aan zich weet te binden. En dat er genoeg mensen naar voren stappen. Zodat er tot in lengte van jaren branden geblust, katten uit bomen gehaald, en ondergelopen kelders worden leeggepompt.

Geert van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie