Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Funda

21 oktober 2021 om 15:40 Column

Al een aantal jaar kijk ik voorzichtig rond op de woningmarkt en dan met name via Funda.nl. Overigens deed ik dat ook toen ons huidige huis nog prima voldeed, want bij iemand binnenkijken vind ik persoonlijk toch altijd erg leuk om te doen, nieuwsgierig als ik ben. En ik ben niet de enige, gezien het aantal woonprogramma’s op televisie en accounts op Instagram als @fundamakeovers en @fundasfinest, waar je behalve mooie make-overs ook de meeste grote klushuizen tegenkomt.

Wie wel eens op Funda (of overigens site van een willekeurige makelaar) kijkt, weet dat de huizenbranche ook een heel eigen jargon heeft. ‘Een karakteristieke uitstraling’ wil meestal zeggen dat je met een huis van voor 1940 te maken hebt. Van een ‘knus’ huis mag je verwachten dat het niet al te groot is. Als een woning beschikt over ‘originele’ of ‘authentieke’ details, dan is er vaak sinds mensenheugenis niets meer aan gedaan. Een ‘living’ is in mijn beleving nog steeds een woonkamer. ‘Er dient hier en daar wat te worden aangepast’ wil zeggen dat je nog behoorlijk wat moet klussen. Van ‘wonen op stand’ tot ‘familiehuis’ tot ‘gezinshuis’. Aan de andere kant bieden termen als een ‘instapklare woning’ toch altijd wel bevrediging, omdat dat meestal echt huizen zijn waarbij je niet per se twee rechterhanden en een ton extra ter beschikking moet hebben om er een leuk en mooi huis van te maken.

In de huidige woningmarkt vraag ik me wel eens af waarom al die termen worden gebruikt. Zodra een huis op Funda staat, zijn alle bezichtigingsplekken meestal al bezet en wie een plekje kan bemachtigen, zal daarna alles uit de kast moeten trekken om het huis te kunnen kopen. Door de lage rente kunnen mensen meer hypotheek krijgen en is overbieden in de koopmarkt aan de orde van de dag. En waar je dus vroeger nog kon onderhandelen over de vraagprijs, daar word je nu geacht een bijna soort van sollicitatiebrief mee te sturen, waarom jij graag die woning wilt kopen. Of royaal boven de vraagprijs bieden niet goed genoeg is... Overigens zit ook de huurmarkt rotsvast en lijkt er aan de woningcrisis nog geen einde te komen.

Toch denk ik soms aan de dag dat mijn huidige huis op Funda staat. Het is ‘karakteristiek’, ‘knus’ (voor vijf mensen althans) en ‘je moet er nog wel wat aan aanpassen’. Maar krijgt er wel een ‘royale’ tuin en een ‘kindvriendelijke buurt’ voor terug. Ik zou er bijna blijven wonen.

[Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie