Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Ik geloof alles!

9 september 2021 om 15:13 Column Dossier Chemours

Inmiddels heb ik twee coronavaccinaties. Die goedkope van Astrazeneca, alleen voor bejaarden, maar wel gratis. Gratis voor iedereen, want sinds anderhalf jaar klotst het geld in Nederland tegen de plinten. Ik ben geen complotdenker, maar ‘goedgelovigheid’ lijkt een onverwachte bijwerking.
Sinds die prikken, geloof ik werkelijk alles wat er tegen me verteld wordt, zelfs, dat – ook in Sliedrecht – het geld tegen de plinten (of hoger) klotst.


Als iemand vertelt, dat Piet Smits voor zijn voetbalweilanden vijf keer meer krijgt van ABB, dan geloof ik dat. Als iemand straks vertelt, dat ABB die grond aan Sliedrecht met korting doorverkoopt binnen het gemeentelijke budget, dan geloof ik dat ook. Als iemand zegt, dat de woningnood van starters opgelost wordt door de bouw van hele dure woningen boven de spoorlijn, nou ik geloof het! Net zoals ik geloof, dat een tunnel onder de rijksweg financieel geen probleem is, sterker nog, zelfs een rondweg zou kunnen. Ik geloof zelfs dat er in het coalitieakkoord helemaal niet staat, dat er – op aandringen van PvdA en PRO – geen plannen gemaakt worden om in het Groene Hart te bouwen. Net zoals ik geloof, dat in de omgevingsvisie van de provincie Zuid Holland juist niet expliciet staat dat polders in het Groene Hart niet bebouwd gaan worden.

Inmiddels ben ik ervan overtuigd, dat de nieuwe omgevingsvisie vóór 1 januari 2021 door de raad aangenomen moet zijn. Ik geloof ook, dat dat niet met een half jaar is uitgesteld en ook, dat in artikel 4.9 van de Omgevingswet juist geen advies staat, dat gemeentes tot 1 juli 2025 zorgvuldig kunnen en moeten nadenken over de definitieve Omgevingsvisie.
Ik geloof ook dat de huidige coalitie in Sliedrecht rijpe vruchten gaan plukken bij de komende verkiezingen, dat er geen ontevreden burgers zijn en dat het warmtenet van HVC met gasgestookte generatoren de beste en goedkoopste klimaatneutrale oplossing is voor het warmtenet.
Ik geloof ook, dat HVC een prima keuze heeft gemaakt om hun warmwaterfabriek te stoken met geïmporteerd huisvuil en daar geen houten pallets voor importeert. Ik geloof dat zoiets ‘klimaatadaptief’ genoemd wordt.
Ik geloof inmiddels zelfs, dat Chemours al aan ‘nul uit de pijp’ voldoet en dat die met PFAS-grond schoner is dan we denken. Dat de hoge uitkomst van 55 uq/kg een foutje was en dat vervolg-onderzoek ongetwijfeld gunstig uitvalt. Immers, Sliedrecht moet groeien om zelfstandig te kunnen voortbestaan, en dat geloof ik ook.


Ik dwaal af van de bijwerkingen en wil snel die derde booster-prik, want ik geloof zelfs dat goedgelovigheid het leven een stuk gemakkelijker maakt.

Joop Keesmaat

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie