Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Kastanjebomen

15 oktober 2021 om 13:16 Column

Deze column gaat écht nergens over en ik hoor u denken ‘Ja, dat dat zijn we van jou gewend!’.
Medio juni las ik op de gemeentelijke pagina, dat er vergunning was gevraagd en verleend om twee kastanjebomen te kappen bij Stationsweg 225. De eerste was zichtbaar dood en voor de tweede leek euthanasie ook mij het minst slechte einde.

Op 18 juni heb ik via onze prachtige gemeentelijke website de simpele vraag gesteld of voor het kappen van die twee kastanjebomen al dan niet een herplantplicht geldt. Dat stond er in de kapvergunning niet bij, maar het leek mij, dat kastanjebomen aan de Stationsweg een beschermd dorpsgezicht zijn en voor het kappen daarvan altijd een herplantplicht geldt, toch?

Vrijwel direct kreeg ik een ontvangstbevestiging met Nr. 2021-0084698 en ik werd een beetje trots op onze zeer effectieve gemeentelijke organisatie. Je kunt er zelfs een vaste ‘persoonlijke pagina’ aanmaken, waarop je de voortgang van je klacht, vraag of suggestie kan volgen. Prima systeem, maar eind juli nog geen antwoord, terwijl er op mijn persoonlijke pagina vrij cryptisch stond: “Wij hebben het verzoek aan u voor een reactie ingetrokken”.


Kortom, op 29 juli een herinneringsmailtje, maar half augustus nog steeds geen antwoord ontvangen. Vervolgens gebeld naar het gemeentekantoor, alwaar ik – na een bandje en het intoetsen van diverse doorkiesmogelijkheden – twee vriendelijke dames aan de lijn kreeg. De eerste probeerde mij zo snel mogelijk door te schakelen (of van me af te komen) en de tweede vertelde me, dat de desbetreffende persoon op dat moment helaas afwezig was, dat “ze ermee bezig waren” en dat ik op korte termijn antwoord zou krijgen.


Achteraf dacht ik “waar heb ik dat eerder gehoord of gelezen?” en inmiddels herinner ik me, dat we bij ons op kantoor hetzelfde ‘smoezenboek’ hadden; Weliswaar nooit gebruikt, maar die telefonische antwoorden staan op pagina 8, 12 en 26 van dat boek.

Inmiddels is het half oktober en heb ik nog steeds geen antwoord op de simpele vraag of bij het kappen van dode of zieke kastanjebomen aan de Stationsweg altijd herplantplicht geldt. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom dat antwoord vier maanden op zich laat wachten. Zo moeilijk lijkt me dat niet, dat wil zeggen het is ‘ja’ of ‘nee’. Een derde mogelijkheid is, dat men mij niet serieus neemt of een vreselijke zeur vindt. Ook dat mag, want zelfs dat is ‘een antwoord’.

Vorige week heb ik een ‘sneak preview’ van deze column naar info@sliedrecht.nl gemaild. Helaas geen reactie, dus bij de gemeente zijn ze het blijkbaar wel met me eens, dat deze column ?echt helemaal nergens over gaat”. Waarvan akte!

[Joop Keesmaat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie