Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Zwemles deel 345

18 november 2021 om 10:19 Column

Ik heb er al eens vaker over geschreven (geen 344 keer overigens, maar ik ben wel de tel kwijt) en ik ga het vandaag weer doen, zwemles. Met drie jonge kinderen is dat wel een grote en constante factor in mijn leven. Mijn dochter heeft inmiddels al een tijdje zwemdiploma A en B, zoon L. beschikt over A en is een lekker eindje op weg naar B en zoon O. heeft vandaag zijn vierde zwemles. 

Die zwemles had voor de jongens wat voeten in aarde. Ze bleken namelijk behoorlijk angstig. Niet eens voor water op zich, maar meer voor het feit dat je het water in moet en dan iets moet doen wat je eigenlijk natuurlijk nog niet kunt. Bij ‘gewone’ zwemles gaat dat allemaal in een vrij moordend - maar voor het gemiddelde kind redelijk te volgen - tempo. Mijn zoons hadden meer de chille aanpak nodig en die krijgen ze in een speciaal groepje in het Sliedrechtse zwembad.

Bij de zwemles van zoon L. was ik - na de eerste twee maanden van 2020 - niet in het zwembad aanwezig. Bij zijn lessen van B was ik tot nu toe weer allemaal. Tot nu toe zeg ik, want het Sliedrechtse zwembad sluit weer haar deuren voor kijkende ouders. De vierde zwemles moet zoon O. vandaag ook zelf doen. Ik heb enige goede hoop, na twee zwemlessen huilend om mij om de nek van de juf te hebben gehangen, zei hij bij les 3 ‘Ik ben niet bang meer hoor, mam’ en sprong het bad in. Het kan verkeren, maar toch. 

Maar ik maak me meer zorgen om de zwemles in het algemeen. Op het moment mogen ouders en begeleiders alleen met QR-code naar binnen. Dat betekent dat je óf gevaccineerd moet zijn, óf getest. Zo trof ik al oma’s bij de zwemles, omdat ouders niet gevaccineerd en getest wilden (of konden, daar wil ik vanaf zijn) worden. Als de veelbesproken 2G regel (waarbij je gevaccineerd tegen of genezen van corona moet zijn) ingaat, valt een groep kinderen natuurlijk helemaal buiten de boot en dat lijkt me absoluut niet de bedoeling. Of we nu met z’n allen met een - al dan niet werkend - mondkapje twee keer vijf minuten ons kind omkleden of drie kwartier samen buiten voor het raam samen staan te kijken, dat lijkt me dan weer niet besmettingsverhogend. Het niet hebben van een zwemdiploma lijkt me persoonlijk sneller leiden tot de dood.

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie