Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Burgervader

Column

Bij het woord burgemeester heb ik jarenlang het beeld van de burgemeester uit Samson en Gert gehad. Een lange, grijzende man met een ketting en een hoge hoed op. In werkelijkheid heb ik - op burgemeester Bram van Hemmen bij de intocht van Sinterklaas na - nog nooit een burgemeester met een hoge hoed gezien. En ik zag inmiddels al veel burgemeesters in mijn werkzame leven. Wat oudere burgemeesters, jongere, mannen en - tot mijn eigen tevredenheid - ook veel vrouwen.

Sliedrecht heeft inmiddels driekwart jaar een nieuwe burgemeester. Jan de Vries was wel eerder politiek actief, hij zat een aantal jaar in Provinciale Staten en was acht jaar lid van de Tweede Kamer, maar als burgemeester sta je toch weer anders in het zicht bij mensen. Nog dichter bij de burger, of het nu in een stad is of in een dorp. Maar ook dichter bij de burger om een hoop gedoe of gemopper over je heen te krijgen. 

Laat ik duidelijk zijn: we leven niet in een tijd waarin het makkelijk is om welke openbare functie dan ook te bekleden. Je kunt van alles vinden van beleid, maatregelen en andermans mening, maar met een fakkel voor de deur staan (zoals bij de nieuwe minister Sigrid Kaag) of beveiliging voor het huis van minister Hugo de Jonge (waar hij met zijn vrouw en tienerdochters woont) of de jarenlange beveiliging die ook politicus Geert Wilders heeft, het kan gewoon niet. Het is gewoon belachelijk dat je daar met je fakkel staat en dat die beveiliging nodig is.

Ik kan over Jan de Vries in die negen maanden niets anders zeggen dat hij niet bang lijkt voor commentaar op zijn handelen of voor overweldigende protestgeluiden die werkelijk over iedereen die maar even zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt worden uitgestort. Hij sprak zich uit voor bepaalde maatregelen en vaccinaties, maar houdt daarbij ook steeds de keerzijde in het oog en heeft aandacht voor mensen die anders besluiten. Hij bedankte in zijn nieuwjaarstoespraak verschillende mensen persoonlijk en sprak uit trots op hen te zijn. Zijn laatste wapenfeit is een brief naar het afgelopen week geïnstalleerde kabinet van minister president Mark Rutte. Hij schrijft daarin dat hij zich zorgen maakt over het afnemende draagvlak voor deze maatregelen, onder zowel inwoners als ook ondernemers. Hij vraagt in de brief om een duurzaam perspectief om snel het veilig winkelen bij nu als niet-essentieel aangemerkte winkels toch mogelijk te maken. Negen maanden is hij burgemeester. Negen maanden pás. Wat mij betreft is Jan de Vries niet alleen de eerste burger van Sliedrecht, maar heeft hij zich in rap tempo ook ontwikkeld tot burgervader van Sliedrecht. 


Marjanne Dijkstra

advertentie