Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Sliedrechts

Sliedrecht Noord, Moonwalk of Thriller?

30 maart 2023 om 15:09 Column

Wel eens de ‘Moonwalk’ van Michael Jackson gezien? Hij lijkt vooruit te lopen, maar in werkelijkheid staat hij stil of loopt zelfs achteruit. Daar moest ik aan denken bij het bericht van het college over een akkoord tussen minister De Jonge, de provincie en de gemeente: Sliedrecht-Noord was aangewezen als versnellingslocatie! Ik ben hierdoor in verwarring.
Al jaren pleit ik voor écht betaalbare woningen voor Sliedrechters, maar vrees ook dat woningbouw in Sliedrecht-Noord niet betaalbaar wordt. Nog los van bodemdaling, verhoging van het grondwaterpeil, PFAS vervuiling en hele hoge ontsluitingskosten.

Maar ik ben wel een democraat, dus, nadat een raadsmeerderheid met dat Sliedrecht-Noord bouwplan meeging, en ons college schijnbaar een mega-subsidie voor het benodigde Eco-viaduct binnenhaalde, accepteer ik dat.
Ik moest even wennen, moest zelfs even slikken bij het bericht, dat onze wethouder in Den Haag op 14 maart de definitieve Realisatie Agenda Wonen met de provincie Zuid Holland had getekend, waardoor we definitief een ‘MIRT-versnellingsgemeente’ zijn.

Knap gedaan om zowel die mega-viaduct-subsidie en zo’n prestigieus woningbouwproject binnen te halen en ik had er vrede mee, nou ja, ik besloot uiteraard wel om me in te zetten voor écht betaalbare woningen, meldde me daarvoor - achteraf tevergeefs - zelfs aan voor de MAG om daar wat invloed op uit te oefenen.


Toch was ik eigenwijs genoeg om die door alle regionale wethouders ondertekende Realisatie Agenda Wonen - vrij beschikbaar op de provinciale website – nog even goed door te lezen. Vervolgens raakte ik dus in volstrekte verwarring, dat wil zeggen de overeenkomst zit goed in elkaar, maar in bijlage 3 - de woningbouwlijst – zie ik bij Sliedrecht alleen de 100 appartementen op het voormalige ziekenhuisterrein en 148 woningen aan de Rembrandtlaan (toekomstige nieuwbouw op het Winklerplein?), maar geen woord over 1600 of 1900 woningen in Sliedrecht Noord.


Nog vreemder wordt het, dat er - in de lijst van MIRT versnellingssubsidies - een ‘voorbehoudssterretje’ staat achter die viaduct-subsidie van 21 miljoen, waarover blijkbaar nog geen contact tussen gemeente en provincie is geweest.
Kortom, Sliedrecht-Noord staat niet in de lijst, bij de eco-viaduct-subsidie staat een voorbehouds sterretje, de wethouder tekent ervoor en is nog steeds stoïcijns-enthousiast.

Zelf kan ik me niet herinneren ooit een contract te hebben getekend, waarin staat, dat iets juist niet doorgaat. Het blijft dus verwarrend! Is versnelling stilstand geworden?

Wordt Sliedrecht-Noord een ‘Moonwalk’, een ‘Thriller’ of allebei?

Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie