Een geschikte plek voor bruilofte en pertije.
Een geschikte plek voor bruilofte en pertije. Sliedrechts Dialect
Sliedrechts Dialect

Spaore of verzaomele

16 september 2023 om 09:12 Column

In m’n jeugdjaere, zô ‘n 65 jaer trug was ‘t hêêl gewoon dà je iets spaorde. Zellef was ‘k van de speldjies. Ik had ‘r nie zôôveul en je mos veschrikkelijk je best doen om mooie te pakke te krijge. En mooie wazze nie de speldjies, waer een stuksie blek met ‘n kloddertie lijm aan ‘n speldjie was geplakt. Nêênt, mooie dà wazze bevôôbeld de maarekspeldjies van Mercedes en ok die van de Hondabrommer was ‘n gewild exemplaor. Onderlest kwam ik ze op zolder in ‘n blekke dôôsie weer is tege. Jeugdsentement van de bovesteplank.

Een neef và mijn spaorde ok zô ‘n bietjie van aalles wà je mor spaore kon. Segaorebandjies, poszegels, munte en ok suikerzaksies. Afgelôôpe week moch ik eefies in de suikerzaksies verzaomeling neuze. Mooi hoor, want bekant ieder kefé of resterant hà vroeger een aaige zaksie suiker. Mè trots daerop de naom gedrukt én ‘t tillefoonnommer. Bij ‘t bekijke van de plaetjies bleek ‘t zôôwat aallemael vergaone glorie. ‘t Eênigste kefé dà van die ouwe zaksies nog bestaot is kefé Korevaor op ‘t hoeksie bij de haove. In de tijd van ‘t suikerzaksie hiette ‘t kefé nog ‘De Uitbraaijing’. In 2016 besting ‘t kefé 100 jaer. Mooie gelegenighaaid om d’r ‘n leuk boeksie over uit te geve.

Korevaor was niet ‘t êênigste kefé op de Ouwe Uitbraaijing. In de Kaarekstraet hà je nog ‘De Vlieger’, op ‘t hoeksie van de Indestrieweg was kefé ‘Van Zesse’ en aan ‘t end van de Maarewestraet hà je zellefs een heus Hotel Resterant ‘Bellevue’. Je mos ‘t nie waoge dát ‘n kefé te noeme. Voor Slierechse begrippe was ‘t best een chique bedoening. En net as in de bovezaol van Korevaore (‘De Foyer’) was ok ‘Bellevue’ een geschikte plek voor bruilofte en pertije. Wij hebbe d’r ok ons trouwfêêst gevierd. Een etentjie mè de femilie en ‘n receptie.

Vorig jaer sloot ok ‘Bellevue’; net as êêder ‘De Vlieger’ en ‘Van Zesse’. Wà nou percies de planne zijn met ‘t pand, is mijn in ieder gevaal nie doijelijk . De femilie Bakker, aaigenaer van ‘t gebouw, wou ‘t  gaon verhure. Dan zou d’r meschie een aandere uitbaoter gekomme zijn. Maor of dat- ruim ‘n jaer laeter- nog de planne zijn?

Vast staot dat in de afgelôôpe maond al spulle uit ‘t voormaolige resterant zijn weggeruimd. ‘n Host volle vrachtwaoge mè glaoze, borde, komme en schuttels, schaole en keukegeraai is onderweeg gegaon naer Roemenië. De kans is grôôt dat as ie daer nou nog is aareges ‘n happie mee eet de maoltijd wor geserveerd op ‘n bord van Resterant ‘Bellevue’.

En netuulijk zat ‘r in de suikerzaksies verzaomeling van m’n neef ok ‘n zaksie van ons êênigste hotel resterant. Je kon ok belle, ‘t tillefoonnommer was 2237.


Gert

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie