Afbeelding
RIVM

LIVEBLOG coronavirus: Nederland langzaam van het slot (week 10)

Corona Corona Sliedrecht

SLIEDRECHT We zitten in de tiende week van de intelligente lockdown. De week nadat werd aangekondigd dat Nederland langzaam van het slot zou gaan. In dit liveblog houden we van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. Niet alleen nationaal maar ook voor de regio, net als in ons eerdere liveblog dat je hier kunt lezen. Tips? Geef ze door via kompas.sliedrecht@bdu.nl

14.01 uur De aantallen nieuwe meldingen van ziekenhuispatiënten en overledenen kruipen steeds verder omlaag. Zo zijn er afgelopen etmaal ‘slechts’ 11 personen als overleden gemeld. Gisteren waren dat er nog 23.

Verder zijn er 13 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (10 gisteren). Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 45.236 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, waarvan 172 vandaag, tegenover 176 gisteren. 

De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

ZONDAG 24 MEI

14.01 uur De aantallen nieuwe meldingen van ziekenhuispatiënten en overledenen blijven laag, hoewel er een lichte stijging was van het aantal nieuw gemelde overledenen.

Vandaag zijn er 10 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Gisteren waren dat er 9. Daarnaast zijn 23 personen als overleden gemeld, tegenover 13 een etmaal eerder. 

Tot nu toe zijn er 45.064 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, waarvan 176 vandaag. Gisteren waren dat er nog 188.

ZATERDAG 23 MEI

14.01 uur De aantallen nieuwe meldingen van ziekenhuispatiënten en overledenen worden nu erg laag. Vandaag zijn er bijvoorbeeld slechts 9 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 13 personen als overleden gemeld. Gisteren waren dat er respectievelijk 13 en 27. 

Het aantal meldingen van nieuwe besmettingen liep ook terug en wel van 252 naar 188. Tot nu toe zijn er 44.888 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM. De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

Voor week 20 (11 tot en met 17 mei) wordt het aantal overledenen geschat op bijna 2.850. Daarmee zit de sterfte zo’n 200 onder het niveau van wat normaal zou zijn in deze periode. Van week 11 tot en met week 19 was de sterfte hoger dan verwacht. In die weken overleden bijna 9.000 mensen meer dan je in deze periode zou verwachten. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

VRIJDAG 22 MEI

14.02 uur Vandaag zijn er 13 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat waren er gisteren 14. Daarnaast zijn 27 personen als overleden gemeld; zes minder dan een etmaal eerder.

Tot nu toe zijn er 44.700 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM. Vandaag ging het om 253 personen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 108 van gisteren, wat het laagste aantal was sinds 11 maart.  

DONDERDAG 21 MEI

14:33 uur Vandaag zijn er 14 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 33 personen als overleden gemeld.  

WOENSDAG 20 MEI

19.35 uur De versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet had aangekondigd, kan doorgaan. Het kabinet vindt het verantwoord om de stappen te zetten, zei premier Mark Rutte dinsdag na overleg van het crisisteam. Hij wees erop dat het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis terechtkomt, sterk is gedaald.

HORECA Huisgenoten hoeven onderling geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden in eet- en drinkgelegenheden. Het idee was eerst dat alle gasten onderling afstand moesten houden, behalve gezinnen. Rutte kondigde na het beraad enkele wijzigingen aan van de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen. Openbare gelegenheden mogen bijvoorbeeld dertig gasten ontvangen, terwijl het kabinet eerst nog sprak van dertig mensen binnen, dus inclusief personeel. Dat is 'lastig' te regelen, aldus Rutte. Daarom wordt het personeel toch niet meegeteld.

SCHOLEN Op 8 juni mogen de basisscholen weer helemaal open. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet dinsdag heeft aangekondigd. Op dezelfde dag als de basisscholen gaat ook de buitenschoolse opvang (bso) weer helemaal open.

Vanaf 2 juni kunnen kinderen weer naar de middelbare school. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren met de fiets of lopend naar school gaan. Het is belangrijk het openbaar vervoer te ontlasten, zei hij.

Mondkapjes in het OV worden verplicht; zonder mondkapje in trein of bus gaat 95 euro boete kosten.

TESTS Minister De Jonge kondigde aan dat wie klachten heeft en zich wil laten testen, niet meer langs een arts hoeft. Er komt een landelijk telefoonnummer voor het aanvragen van coronatests. Volgens hem mogen vanaf 25 mei meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen.

14.00 uur Tot nu toe zijn er 44.249 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, waarvan slechts 108 vandaag. Dat is de laagste toename sinds 11 maart. 

Verder zijn er vandaag zijn er 34 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 21 personen als overleden gemeld. Gisteren ging dat om respectievelijk 27 en 14 patiënten en overledenen. Een zeer lichte toename dus, en ook dat is opmerkelijk. De dinsdag na het weekend laat doorgaans namelijk een stevige stijging zien, omdat dan de in het weekend uitgestelde meldingen alsnog naar voren komen. 

Het aantal mensen dat ziek wordt door het nieuwe coronavirus in Nederland neemt sinds eind maart af. Dit blijkt uit de afname van de aantallen nieuw gemelde patiënten, ziekenhuisopnames, IC intensive care -opnames en overlijdens per dag. Ook het aantal mensen dat bij de huisarts komt vanwege klachten die passen bij het coronavirus daalt nog steeds. 

Dat blijkt uit cijfers van het Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg . De virologische dagstaten laten zien dat, ondanks een ruimer testbeleid, de laatste drie weken het aantal geteste personen met klachten rond de 30.000 bleef liggen. Van deze geteste mensen heeft een steeds lager percentage COVID-19. Afgelopen week was dit 5%, maar eind maart was 29% van het aantal testen positief voor het coronavirus.

DINSDAG 19 MEI

14.03 uur Het aantal gemelde covid-19-patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen en het aantal overledenen is ten opzichte van gisteren ongeveer gelijk gebleven. Vandaag zijn er 27 patiënten gemeld en werden 14 personen als overleden geregistreerd. 

De aantallen vallen de eerste dag na het weekend altijd wat lager uit, omdat veel meldingen vaak na het weekend officieel worden geregistreerd. Als met dat gegeven rekening wordt gehouden, vallen deze aantallen wel degelijk lager uit ten opzichte van voorgaande weken. 

Tot nu toe zijn er 44.141 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een stijging van 149 gevallen in de afgelopen 24 uur. De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

MAANDAG 18 MEI

Wil je alle belangrijke coronacijfers op een rijtje in glasheldere interactieve grafieken, lees dan dit artikel.


advertentie
advertentie