Komend weekend Tuinvogeltelling. Pakt koolmees eerste plaats over van huismus in Sliedrecht?

25 jan, 08:17 Dieren
Jelle de Jong
Kan de koolmees de huismus van de eerste plaats verdringen in de nationale tuinvogel top-10? In Gorinchem was dat vorig jaar al gelukt.
Kan de koolmees de huismus van de eerste plaats verdringen in de nationale tuinvogel top-10? In Gorinchem was dat vorig jaar al gelukt.

SLIEDRECHT De coronalockdown van afgelopen voorjaar leidde tot een ongekende belangstelling voor tuinvogels en dus vogelherkenningscursussen. Logisch, want vogels zorgen permanent voor gratis vermaak waar je je huis niet voor hoeft te verlaten. Het komt wat dat betreft goed uit dat vogels ook in de huidige strenge lockdown voor een lichtpuntje kunnen zorgen, en wel in de vorm van de Nationale Tuinvogeltelling. Deze vindt plaats op 29, 30 en 31 januari. Wordt de huismus dit jaar weer nummer 1 in Sliedrecht en welke soorten worden veel gezien bij jou in de buurt?

De Nationale Tuinvogeltelling, die sinds 2001 wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek is een citizen science project. Oftewel: burgers leveren een bijdrage aan onderzoek, in dit geval naar het tuingebruik door vogels in de winter. Met die informatie kunnen vogels beter geholpen en beschermd worden. Een klassiek voorbeeld dus van het nuttige met het aangename verenigen.

TELRECORD Vorig jaar telden meer dan 90.000 mensen ruim 1,5 miljoen vogels. Dat was een nieuw telrecord. De kans is groot dat met deze lockdown én de enorm gegroeide belangstelling voor vogels de magische grens van 100.000 tellers gepasseerd gaat worden.

PREMIUM
Afbeelding
Mensen Koos van Genderen over de Kiwanisclub: ‘Ik hoop de club weer wat actiever te krijgen’
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Theo Boerman over Hardinxveld-Giessendam: ‘Het is een hechte gemeenschap’
PREMIUM
Afbeelding
Economie Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Mensen Ronald van der Velde over zijn vrijwilligerswerk: ‘Mooi om samen aan iets te bouwen’
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Bittere herinneringen aan Fort Honswijk van Dolf Vink uit Sliedrecht
PREMIUM
Afbeelding
Wonen Extra huurverhoging voor scheefwoners lost ‘probleem’ niet op