Binnenkort weer in de Biesbosch: de visarend
Binnenkort weer in de Biesbosch: de visarend Thomas van der Es
met video

Camera bij visarend in de Biesbosch weer live

18 maart 2022 om 19:22 Dieren

SLIEDRECHT Het kan nog een weekje duren voordat ze terug zijn, maar vrijdag 18 maart ging bij Beleef de Lente de camera bij de visarend in de Biesbosch weer online. 

door Louis van Oort

Vorig jaar waren voor het eerst live broedende visarenden in Nederland te bekijken via Beleef de Lente, het vogelwebcamproject van Vogelbescherming Nederland. Honderdduizenden kijkers zagen hoe drie jongen opgroeiden tot volwassen visarenden.

Op dit moment zijn de visarenden nog op weg naar Nederland vanuit hun winterkwartieren in zuidelijk Spanje of zelfs tot bezuiden de Sahara. Komende week worden de eerste terug verwacht en wie weet is daar ook de man visarend bij die al sinds 2016 het nest gebruikt waar nu de camera op staat.

Door de februaristormen heeft de nestboom flinke schade opgelopen, maar de plaats waar het nest zelf ligt is nog redelijk intact. Boswachter Harm Blom van Staatsbosbeheer heeft dan ook goede hoop dat de visarenden hier voor het zevende jaar op rij gaan broeden. Nog altijd is de Biesbosch de enige plaats in Nederland waar deze machtige viseters tot broeden komen. In 2021 werden in vijf nesten zelfs acht jongen grootgebracht.

Vanaf nu kan iedereen dus 24/7 live op www.beleefdelente.nl bij het visarendnest kijken of ze al in de buurt zijn, maar ook genieten van de geluiden van de vele vogelsoorten die de Biesbosch rijk is. 

Bijgaande clip laat zien hoe het nest van Beleef de Lente door onder anderen boswachter Harm Blom wordt geïnspecteerd voor de start van het seizoen .


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie