Landelijk werken minstens 12.000 mensen in een kringloopwinkel.
Landelijk werken minstens 12.000 mensen in een kringloopwinkel. Cindy Wilmink

Kringloopwinkels in Gorinchem, Hardinxveld en Sliedrecht in de lift; opbrengsten vloeien vaak terug naar de samenleving

12 maart 2023 om 11:38 Duurzaamheid

HARDINXVELD-GIESSENDAM De kringloopwinkel is populair en kent een diverse klantenkring. Een keurige dame die uit is op een originele kringloopvondst. Een Nederlandse met buitenlandse roots die regelmatig een koffer vult voor familie ver weg. Per klant wordt een kleine 10 euro per bezoek uitgegeven.

door Neeltje van Triest

De titel kringloopwinkel is niet beschermd, waardoor ze onderling significant verschillen. Er zijn winkels die tot een grotere keten behoren, specialistische winkels met een geheel eigen identiteit en kringloopwinkels die voor een goed doel of met een maatschappelijke insteek werken. Gorinchem telt momenteel vijf kringloopwinkels, Sliedrecht drie en Hardinxveld-Giessendam een.

WERKWIJZE

Iedere kringloop heeft als uitgangspunt het hergebruiken van goederen en verminderen van afvalstromen. Tijdens de inname passen de winkels stuk voor stuk adequate afvalscheiding toe: alles wat de winkel niet bereikt gaat verantwoord weg. De kleding gaat naar de kledingcontainer, het plastic apart en het metaal naar de inzamelaar. Ook niet verkochte goederen krijgen een bestemming: afleveren bij een goed doel of wordt aangeboden in een andere winkel. 

De branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) schat dat landelijk minstens 12.000 mensen in deze sector werken, waarvan 6000 met afstand tot de arbeidsmarkt. De omzet bedraagt meer dan 150.000 ton aan goederen, wat een reductie van 150.000 ton aan CO2-uitstoot oplevert, ofwel de jaarlijkse verwarming van 65.000 huishoudens. 

Bijna alle kringloopwinkels runnen een eigen Facebookpagina met sfeerbeelden. Daarnaast zijn er winkels die ook via Marktplaats hun goederen verkopen. 

OVERZICHT

Onderstaand een overzicht van alle kringloopwinkels in de regio, met inzicht in achtergrond, doelstelling en grootte.

Kringloopcentrum Gorinchem: Kringloopcentrum Gorinchem is een non-profitorganisatie pal naast Reinigingsdienst Waardlanden. De samenwerking tussen deze twee organisaties loopt gesmeerd. De focus ligt sterk op het reduceren van de afvalberg en de consument bewust maken van re-use en recycling. Tot op heden is de stroom tussen inkomende en uitgaande goederen goed in balans, mede door de aanwezigheid van een grote opslagruimte. Bij Koopcentrum Gorinchem werken negen personen vast en tachtig vrijwillig. 

Het Goed: Kringloopcentrum Het Goed in Gorinchem is een van de dertig 100% Kringloop-winkels die Nederland telt. De vestiging in Gorinchem is nog niet zo lang geleden opgestart. Deze winkel biedt passend werk aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en naar eigen zeggen behoort Het Goed tot de koplopers van sociaal ondernemen. Qua bedrijfsvoering is het een eigentijdse winkel met winstoogmerk. Landelijk zamelt Het Goed elk jaar ruim 30 miljoen kilo textiel en huisraad in. Ruim 87 procent daarvan wordt hergebruikt. 

Woord en Daad: Kringloopwinkel Woord en Daad in Gorinchem is niet de hele week open en draait geheel op vrijwilligers. De opbrengst gaat naar een kindercentrum op Haïti. Stichting Woord en Daad verbindt vanuit Bijbels perspectief mensen wereldwijd in de strijd tegen armoede. Woord en Daad hanteert een gedetailleerd innamebeleid en kent landelijk ongeveer dertig winkels. De overkoepelende Stichting Woord en Daad Winkels is eveneens in Gorinchem gevestigd. 

De Geefwinkel: De Geefwinkel in Gorinchem is een idealistische winkel zonder geld, maar wel met spullen. Dit initiatief wordt kosteloos gerund door vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat mensen hun gebruikte maar nog goede spullen een tweede (of derde of vierde) leven kunnen geven. Iedere klant mag maximaal drie artikelen meenemen.
Er staat een pot voor contante giften ter tegemoetkoming van de vaste lasten op de balie en de exploitatierekening blijft onder de
1000 euro. De Geefwinkel heeft een anbistatus.

ASVZ Hergebruik & Co: Kringloopwinkel ASZV Hergebruik & Co in Gorinchem wordt net als De Aanwinst in Sliedrecht gerund door cliënten van ASVZ. Het is een grotere kringloop waar ook meubels en worden verkocht. De winkel bevindt zich al langere tijd midden in de wijk en kent vele vaste bezoekers.

ASZV De Aanwinst: Ook bij Kringloopwinkel ASVZ De Aanwinst in Sliedrecht werken veel mensen met een beperking die het gewone leven willen ervaren. Hier is het aanbod beperkt tot ‘alles wat op een stelling past’. Grote goederen en overtollig aanbod wordt doorgegeven aan ‘Gorinchem’. De winkel wordt door twee vaste medewerkers, cliënten van ASVZ en andere vrijwilligers gerund. 

Leuke Meuk: Kringloopwinkel Leuke Meuk in Sliedrecht is een kleinschalige kringloopwinkel in een oude school waar ook weer regelmatig cliënten van ASZV te vinden zijn. De initiatiefneemster vertelt dat de opbrengst niet hoog is, mede omdat de winkel niet erg veel aanloop kent. Als de huur van het pand betaald is en er nog wat overblijft, nemen de initiatiefnemers de cliënten van ASZV mee voor een dagje uit. De aanvoer van de goederen loopt mooi in de pas met de verkoop. Af en toe worden zelfs goederen elders ingekocht. 

MarieOlief: MarieOlief in Sliedrecht is een stijlvolle tweedehands kledingwinkel in dames- en kinderkleding en accessoires als hoeden, tassen, sjaals en schoenen. MarieOlief kent een tweede winkel in Leerdam en er werken zo’n dertig vaste medewerksters om beide zaken up to date te houden. Dagelijks worden om zeker vijfhonderd nieuwe items in de Sliedrechtse winkel ingebracht. Niet verkochte kleding wordt geschonken aan diverse goede doelen en waar de nood hoog is. De ingebrachte kleding mag niet ouder zijn dan drie jaar en na verkoop ontvangt de inbrenger 40% van de verkoopprijs. Om dit te realiseren werkt MarieOlief met een uitgekiend computersysteem, waarin de aanbieder exact kan volgen wat verkocht is. Ook de betalingen vinden op aanvraag via dit computersysteem plaats.

De Cirkel: Bij Kringloop De Cirkel in Hardinxveld-Giessendam komt de verkoop van alle artikelen geheel ten goede aan de meest uiteenlopende goede doelen in binnen- en buitenland. Via de site kan iedere organisatie die in aanmerking wil komen een gift aanvragen. Deze Hardinxveldse kringloop is maar een beperkt aantal dagen per week open. Artikelen die langer dan zes weken in de winkel staan, gaan naar kringloopwinkels in Hongarije, Roemenië en Bosnië.

Het gaat om hergebruiken van goederen en verminderen van afvalstromen.

Albert Schuurman

advertentie
advertentie