Minder gasverbruik bespaart energiekosten
Minder gasverbruik bespaart energiekosten Eigen foto

Inwoners Sliedrecht gebruikten gemiddeld 22 procent minder gas in 2022

18 oktober 2023 om 16:54 Duurzaamheid

SLIEDRECHT Nederlandse huishoudens gebruikten vorig jaar gemiddeld 270 kuub minder gas dan in 2021. In Sliedrecht gaat het om 250 kuub, in Hardinxveld-Giessendam om 280 kuub en in Gorinchem om 240 kuub. Daarmee daalde het gasverbruik in de drie gemeenten met gemiddeld 22 procent. Van de drie gemeenten is het gebruik in Gorinchem met gemiddeld 850 kuub per jaar het laagst; gevolgd door Sliedrecht met gemiddeld 880 kuub. In Hardinxveld-Giessendam gebruiken huishoudens gemiddeld 980 kuub gas per jaar.

Gedwongen door de hoge gasprijzen verbruikte elke Zuid-Hollandse gemeente in 2022 minder gas dan het jaar ervoor. Naast Westvoorne liep ook in de gemeente Wassenaar (-350 kuub), Bodegraven-Reeuwijk (-330) en Molenlanden (-330) het verbruik sterk terug. In Capelle aan den IJssel, Rotterdam en Leiden daalde het gasverbruik met slechts 200 kuub of zelfs net iets minder. Zonneplan stelt dat de relatief kleine besparing in deze gemeenten goed verklaard kan worden doorrdag de woningen (relatief veel appartementen) hier gemiddeld genomen wat kleiner zijn.STROOMVERBRUIK

Waar een lager gasverbruik voor de hand lag - korter douchen en de verwarming een graad lager zijn relatief eenvoudige ingrepen, met een groot effect - valt het volgens Zonneplan op dat ook het stroomverbruik in elke Zuid-Hollandse gemeente is afgenomen. Op dit vlak moeten Voorschoten, Barendrecht en Kaag en Braassem de eerste plek delen. In elk van deze drie gemeenten kwam de gemiddelde besparing uit op 230 kilowattuur. Inwoners van Maassluis, Den Haag en Rotterdam realiseerden de kleinste besparing met 130 kWh op jaarbasis. In Gorinchem daalde het stroomgebruik met 5,9 procent (160 kWh); in Hardinxveld-Giessendam met 5,6 procent (160 kWh). Inwoners van Sliedrecht gebruikten in 2022 140 kWh minder (5,3 procent) dan vorig jaar. 

LAADPAAL

Volgens Zonneplan zou het lagere stroomverbruik deels te maken kunnen hebben met het feit dat huishoudens met een elektrische auto er vorig jaar vaker voor kozen om bij een openbare laadpaal te laden in plaats van thuis. De stroomtarieven voor particuliere huishoudens overstegen immers in veel gevallen de publieke laadtarieven. Bij haar eigen klanten signaleert Zonneplan dit overigens niet, maar dat kan ermee te maken hebben dat zij gebruikmaken van dynamische tarieven.

PRIJSPLAFOND

Dit jaar geldt er een prijsplafond op energie, tot een maximaal verbruik van 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Afgaande op de cijfers van 2022 is dat voor de meeste Zuid-Hollandse huishoudens afdoende. Op Wassenaar na bleef het gemiddelde gasverbruik in 2022 in elke Zuid-Hollandse gemeente immers onder de 1200 kuub. Datzelfde geldt voor het netto stroomverbruik (dus inclusief gesaldeerde zonnestroom). Huishoudens in Wassenaar gebruikten gemiddeld 1490 kuub gas en 2930 kilowattuur elektriciteit.

Zonneplan laat Nederland profiteren van goedkope wind- en zonnestroom. Dat doen ze als marktleider in zonnepanelen, als een van de eerste aanbieders van dynamische energiecontracten en als aanbieder van slimme laadoplossingen voor EV-rijders. Vanaf begin 2024 zal ook de thuisaccu die zichzelf terugverdient verkrijgbaar zijn.

.

Hannie Visser-Kieboom

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie