Dertiger op zoek naar een nieuwe baan.
Dertiger op zoek naar een nieuwe baan. UWV

UWV: Overstapberoepen bieden kansen voor werklozen in Drechtsteden

18 december 2021 om 11:34 Economie

SLIEDRECHT In Drechtsteden zet de daling van het aantal WW-uitkeringen in november verder door. In combinatie met het hoge aantal vacatures, groeit de krapte op de arbeidsmarkt daardoor naar een recordhoogte. Toch profiteert nog niet iedereen van de krapte op de arbeidsmarkt. Met name langdurig werklozen hebben het lastig op de arbeidsmarkt. Zij kunnen hun kansen vergroten door breder te gaan zoeken. Hiervoor geeft UWV inzichten met voorbeelden van overstapberoepen. Ondanks recordkrapte profiteert nog niet iedere werkloze

De krapte op de arbeidsmarkt bereikt wederom een recordhoogte. De spanningsindicator beweegt zich naar een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt voor Drechtsteden. Dat houdt in dat het voor meer dan de helft van beroepsgroepen moeilijk is personeel te vinden. Een aantal zeer krappe beroepen in de regio zijn: laders, lossers en vakkenvullers, transportplanners en logistiek medewerkers, machinemonteurs, vrachtwagenchauffeurs en elektriciens en elektronicamonteurs. Maar ondanks deze record krapte profiteert niet iedereen.

UWV verstrekte eind november 2021 in Drechtsteden 2.758 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Dit is een daling van 5,1% vergeleken met een maand eerder en een daling van bijna een derde ten opzichte van vorig jaar. Vooral kortdurend werklozen, ww-gerechtigden een uitkering van korter dan 6 maanden, profiteerden van de aangetrokken werkgelegenheid. Voor deze groep nam het aantal uitkeringen met 41% af ten opzichte van vorig jaar. Dat beeld is heel anders voor langdurig werklozen, met een uitkering van 12 maanden of langer; hier nam het aantal zelfs lichtjes toe met 5%.

NOG VEEL WERKLOZEN OP ZOEK NAAR WERK Naast de duur van de uitkering spelen ook andere factoren een rol bij het vinden van werk. Zo zijn er werklozen die zoeken naar vacatures met minder goede baankansen. Sommige beroepen bieden al jaren minder goede kansen. Bijvoorbeeld omdat er werk verdwijnt door digitalisering, zoals bij administratief medewerkers, grafisch vormgevers en bibliotheekmedewerkers. Andere beroepen zijn erg populair onder scholieren, studenten en werkzoekenden, zoals dierenverzorgers, reisleiders en gidsen, waardoor er veel sollicitanten per vacature zijn. Ook zijn er beroepen die nog steeds last hebben van de coronamaatregelen, zoals touringcarchauffeurs, stewards en stewardessen in de luchtvaart. In Drechtsteden gaat het met name om werkzoekenden die op zoek zijn naar vacatures ondersteunende secretariële medewerkers, receptionisten en telefonisten.

Voor werkzoekenden met minder kansrijke beroepen kan het handig zijn om breder te zoeken dan alleen naar het eigen beroep. Want de vaardigheden voor dat eigen beroep kunnen ook goed van pas komen in een ander beroep waar de kans op werk gunstiger is. Voor 19 beroepen waarin het op dit moment lastig kan zijn om werk te vinden, publiceerde UWV voorbeelden van overstapberoepen. Zo kunnen personen op zoek naar ondersteunende secretarieel werk ook kijken naar werk als medewerkers klantcontact, commercieel medewerkers binnendienst of logistiek en voorraadmedewerkers. Een aantal minder kansrijke beroepen staan in het dashboard skills en beroepen. Het dashboard laat zien welke skills van minder kansrijke beroepen overlappen met skills van kansrijke en overstapberoepen. In totaal staan er nu 91 beroepen in dit dashboard. Hiermee kunnen bijvoorbeeld loopbaanadviseurs mensen helpen die werk zoeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie