Een bakker trof het levenloze lichaam van Arie Blokland aan langs de Lek bij Nieuw-Lekkerland.
Een bakker trof het levenloze lichaam van Arie Blokland aan langs de Lek bij Nieuw-Lekkerland. privé

De gruwelijke dood van ‘de man met de grote zwaai’

5 april 2022 om 17:10 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM In de voorbije honderd jaar is Hardinxveld-Giessendam vijf keer opgeschrikt door een moordzaak. Van stationschef Jacob de Jong tot machineboer Johan de Waal; hoe vijf dorpelingen aan hun lugubere einde kwamen. Deze week: de dood van veevoerhandelaar Arie Blokland. Een ruzie over een schuld van 8800 gulden werd hem fataal.

door Alex Monster

Arie Blokland, 11 december 1965

Van de schietpartij in het Gorcumse café Bacchus tot de opkomst van de Rotterdamse hardcoremuziek. Op de website dagvantoen.nl staan prachtige historische verhalen uit de regio groot Rijnmond. De journalisten Dave Datema en Aries van Meeteren hebben, met behulp van collega’s, vele tientallen gebeurtenissen uitgediept. Een van de onderwerpen die een plekje kreeg op de website: de geruchtmakende moord op Arie Blokland (46) uit Giessendam, 11 december 1965. Het hele artikel van de Dag van Toen over de gulle veevoerhandelaar (‘de man met de grote zwaai’) is hieronder te lezen.

De politie heeft dinsdag in Groot-Ammers Gerard de G. aangehouden voor betrokkenheid bij de geruchtmakende moord op veevoerhandelaar Arie Blokland.

Blokland was vrijdag niet thuis gekomen van een rondje langs enkele klanten in de polder Liesveld. Een nacht zoeken op de plekken waar hij het laatst was geweest, leverde niets op. Een dag later heeft een bakker zijn lichaam gevonden langs de Lek bij Nieuw-Lekkerland. De veevoerhandelaar blijkt ernstig te zijn mishandeld. De verdachte, de 28-jarige neef van het slachtoffer, zou zijn laatste klant zijn geweest.

Arie’s vrouw Wil krijgt vrijdag al direct een slecht gevoel als haar man niet op de afgesproken tijd thuis komt. Hij had weliswaar eerder die dag vanuit Langerak gebeld dat hij iets was uitgelopen omdat hij onverwacht om vijf uur nog naar een boer moest, maar om half zes zou hij zeker weer terug zijn in Giessenburg. Dat had hij beloofd aan zijn administratief medewerkster, die hij vanwege het slechte weer zou thuisbrengen.

Wil belt direct alle klanten af waar haar man vaak langs ging, van de Biesbosch tot aan het noordoostelijk deel van de Alblasserwaard. Als ze van een collega-handelaar hoort dat Arie om vijf uur nog langs zijn neef Gerard de G. zou gaan, slaat de paniek toe. Ze herinnert zich dat Arie en Gerard eerder die dag ruzie hebben gehad. En ze weet dat Arie op zijn hoede was voor de boer aan het Achterland van Groot-Ammers. Gerard zou hem onlangs via een chauffeur van Arie’s bedrijf hebben bedreigd. Hij zou hebben gezegd dat hij Arie het liefst kapot zou rijden.

De ruzie tussen beide neven gaat over de aflossing van een schuld van iets meer dan 8800 gulden, zo vertelt de administratief medewerkster van Arie. Dat is volgens haar het bedrag waarvoor Gerard bij Arie in de loop van de tijd veevoer had gekocht zonder te betalen. Het kwam tot een betalingsregeling. Gerard meende vrijdagochtend dat hij het bedrag inmiddels op één termijn na had afbetaald. Maar Arie zou later die dag terugkomen en het bewijs laten zien dat er nog twee termijnen moesten worden voldaan. De rit naar de boerderij van zijn neef aan het nauwelijks verlichte Achterland zou Arie fataal worden.’

ZOEKTOCHT Wil trommelt vrijdagavond meteen haar zwager Niek Blokland en Arie’s vriend Cor de Jong op. Ze zoeken op en rond het erf van Gerard. Ook de 19-jarige zoon van Arie speurt mee. Gerard is op dat moment niet thuis en Arie’s auto staat niet bij de boerderij. Niek doet om elf uur ’s avonds aangifte van vermissing.

Agenten van de rijkspolitie gaan kijken aan het Achterland en praten met de vader van Gerard bij wie Gerard inwoont. Omdat niet alleen Arie, maar ook zijn auto spoorloos is, prikken de agenten nog met vlaggenstokken in het water van de wetering aan weerszijden van het Achterland. Gezien het slechte weer, bestaat de kans dat Arie het water is ingereden. Maar het levert allemaal niets op.

Om kwart voor één ’s nachts komt Gerard thuis. Hij zegt dat hij naar Utrecht was voor een date met een meisje. Maar toen ze niet kwam opdagen is hij naar een kroeg in Brandwijk gereden. En nu is hij onderweg naar de buren waar iemand jarig is. Hij heeft geen idee waar Arie kan zijn. Hij bevestigt dat Arie om vijf uur ’s middags bij hem is geweest om het laatste deel van zijn schuld te innen. Hij zegt dat hij alles heeft betaald, waarna ze als goede vrienden uit elkaar zouden zijn gegaan. De politie staat voor een raadsel en houdt het voor gezien, tot wanhoop van Wil Blokland, die volhoudt dat er iets verschrikkelijks moet zijn gebeurd.

VONDST LICHAAM Een dag later komt het voorgevoel van Wil uit. Een kleine vijftien kilometer verderop in Nieuw-Lekkerland doet een bakker die aan de Lekdijk bij klanten langs gaat een lugubere vondst. In een met riet begroeid deel langs de rivier ligt een dode man. Het blijkt Arie Blokland te zijn. Sectie wijst uit dat hij twee keer in de hartstreek is gestoken. Ook heeft hij een steekwond in zijn nek. Verder is zijn strottenhoofd op twee plekken gebroken en heeft hij negen klappen op zijn hoofd gehad met schedel- en schedelbasisbreuken en hersenkneuzingen als gevolg. Arie is vrijwel direct bezweken aan de gevolgen van het geweld.

Het slachtoffer moet een behoorlijk geldbedrag bij zich hebben gehad, aangezien Gerard hem zijn openstaande schuld zou hebben betaald. Ook een graanhandelaar waar Arie eerder die dag was, betaalde hem een flinke som. Alles bij elkaar zou hij zo’n achtduizend gulden op zak moeten hebben gehad. Maar de portefeuille met het geld is nergens te vinden. Verder zijn Arie’s horloge, een notitieboekje en balpen weg. En zijn Volkswagen 1500 is nog altijd niet boven water. De politie dregt op zondag met politieboot RP20 op de Lek tussen Groot-Ammers en Nieuwlekkerland. Ook vindt er die dag een groot buurtonderzoek plaats langs de hele Lekdijk. Beide zoekacties blijven zonder resultaat.

KATENDRECHT Inmiddels is de moord op de Giessenburgse veevoerhandelaar het gesprek van de dag en niet alleen in de Alblasserwaard. Alle landelijke media berichten erover. Zo kan het dat op maandag 13 december een leerling scheepsbouwer aan de bel trekt als hij op de Katendrechtsestraat in Rotterdam een Volkswagen 1500 schots en scheef geparkeerd ziet staan. Hij herkent de auto uit de krant. De raampjes aan de linkerkant staan open en de sleutels zitten nog in het contactslot.

Bewoners van de straat blijken al het hele weekend te hebben geklaagd over de achtergelaten auto. Maar de politie gaat pas kijken als er een verband is gelegd met de vermoedelijke roofmoord in Groot-Ammers. Agenten ontdekken al snel bloedsporen in de auto en waarschuwen hun collega’s uit de polder. Omwonenden vertellen dat ze op vrijdagavond iemand de auto hebben zien inparkeren die, toen hij uitstapte, ‘met wat kapsones’ was weggelopen. ,,Een beetje dandy-achtig”, zegt een bewoonster, ,,alsof hij zeggen wilde: wie maakt mij wat?”

TAXICHAUFFEUR De zaak komt in een stroomversnelling als een Utrechtse taxichauffeur zich meldt. Ook hij las over de moord en moest onwillekeurig denken aan een verdachte klant die hij op vrijdagavond van Utrecht naar Ottoland moest rijden. De klant had de auto onverwacht eerder laten stoppen, al bij de afslag naar het dorp. Bij het afrekenen eiste hij dat de chauffeur de binnenverlichting van de auto uitliet. En toen er een fietser passeerde, dook de klant weg. De afslag naar Ottoland is nog geen twee kilometer bij Groot-Ammers vandaan.

De politie haalt Gerard de G. op. Eerst laten agenten de taxichauffeur een foto van de boer zien. Als hij hem herkent als de klant die hij vrijdagavond naar de Alblasserwaard moest rijden, volgt een confrontatie. Opnieuw weet hij zeker dat Gerard de man is die zich zo opvallend gedroeg in zijn taxi. ,,Dit is hem pertinent.” Daarop wordt De G. gearresteerd op verdenking van doodslag onder verzwarende omstandigheden, c.q. moord. De boer zou daarop alleen hebben verklaard: ,,Ik heb het niet gedaan.”

De andere verhalen over Hardinxveldse moordzaken:

- De laatste halte van de vermoorde stationschef Jacob de Jong (deel 1)

- De moord die de Nederlandse rechtsgeschiedenis op z’n kop zette (deel 2, slot)

- Twee moorden waar maar schoorvoetend over gesproken werd

Volgende week online: het laatste deel van het tweeluik over de moord op Arie Blokland. Komt het tot een veroordeling van de hoofdverdachte?

Arie Blokland met zijn vrouw Wil. De veevoerhandelaar stond bekend als een hardwerkende en joviale man.

Esther Coumans

advertentie
advertentie