De historische Veerdienst 3
De historische Veerdienst 3 privé

Baggermuseum en Binnenvaartmuseum gaan vaartochten aanbieden

Historie

SLIEDRECHT Het Nationaal Baggermuseum en het Binnenvaartmuseum Dordrecht hebben vrijdag 22 april een testvaart uitgevoerd. In het zomerseizoen worden vaartochten aangeboden voor een breed publiek. De boot zal de museale verbinding worden tussen de twee musea. 

door Lex van Steenis

Remco van de Ven van het Nationaal Baggermuseum: ,,In de ochtend brachten de deelnemers van de testvaart een bezoek aan het Binnenvaartmuseum in Dordrecht. Daarna ging men aan boord van de historische Veerdienst 3 en maakten de deelnemers een vaart door een deel van Nationaal Park De Biesbosch.’’

HISTORISCH SCHIP De Veerdienst 3 is gebouwd in 1898. Het schip is geschikt voor gezelschappen tot 35 personen en wordt in de vaart gehouden door een vereniging en stichting, bestaande uit vrijwilligers. Bij de testvaart waren vrijwilligers van het Baggermuseum en het Binnenvaartmuseum aanwezig om het programma samen te stellen van de dagtocht met informatie over de ontwikkeling van maritiem erfgoed en varend industrieel erfgoed.

,,Kort na de middag passeerde het schip de Helsluis en voer men over de Beneden-Merwede richting het Baggermuseum in Sliedrecht. De boot meerde aan bij de stoombaggermolen ‘Friesland’ in de haven van Het Plaatje. De deelnemers brachten een bezoek aan het Baggermuseum. Later op de middag gingen de deelnemers per boot terug naar het Binnenvaartmuseum in Dordrecht waar de tocht eindigde op het Wantij waar het museumschip Rene Siegfried en Franse motor Marot zijn afgemeerd.”

DEFINITIEVE TOCHT ,,Na de testvaart zal een passend programma worden opgesteld voor een aanvaardbaar bedrag per deelnemer. De vaartochten zijn bedoeld voor groepen. De deelnemers gaan een dagje uit met een historisch schip, varen door Nationaal Park De Biesbosch, brengen een bezoek aan twee bijzondere musea en meren af langs een stoombaggermolen. Het is een prachtige vaartocht door een uniek en waterrijk gebied.”

advertentie