Kinderen poetsen struikelstenen
Kinderen poetsen struikelstenen privé

Leerlingen poetsen struikelstenen

Historie

SLIEDRECHT Deze week hebben leerlingen van scholen in Sliedrecht struikelstenen gepoetst. Bestuursleden van stichting Struikelstenen Sliedrecht waren daarbij aanwezig om de verhalen achter de stenen te vertellen. 

door Lex van Steenis

Marijke van der Plas, nieuw bestuurslid van stichting Struikelstenen Sliedrecht, ging vrijdagochtend 20 mei met leerlingen van Christelijke Basisschool Oranje-Nassau op pad. Marijke: ,,Ik was rond 09:00 uur aanwezig bij de Oranje-Nassau en werd ontvangen door de directeur. Toen we bij de klas aankwamen, kregen de kinderen net uitleg over het poetsen van de stenen en welke attributen ze voor welk onderdeel konden gebruiken.”

ONDER DE INDRUK ,,We zijn met een groepje leerlingen en de directeur naar de Adriaan Volkersingel 22 gelopen, waar we eerder hebben stilgestaan bij het monument voor de Merwedegijzelaars. Een jongen wist precies te vertellen wat er met de Merwedegijzelaars was gebeurd. Daarvan was ik wel onder de indruk. De directeur vertelde dat de opa van haar man ontsnapt was aan de razzia door een actie van zijn vrouw. Hierna zijn we verder gelopen en hebben wij ons ontfermd over de stenen van de familie Kleinkramer. De leerlingen hebben stukjes voorgelezen uit het verhaal van de familie.”

,,Op een bepaald moment hadden we het over hoe oud de leerlingen allemaal waren, tussen de elf en twaalf jaar. Dat Hartog en Siegfried even oud als zij waren en dat er zelfs nog een jonger zusje was, maakte wel veel indruk op hen. Dat er zulke vreselijke dingen met jonge kinderen konden gebeuren vonden ze toch ook wel onbegrijpelijk. Daarna lazen een aantal jongens nog dat Salomon en Simon een andere sterfdatum en plaats hadden dan de rest van het gezin. Dit zette hen aan het denken hoe dat dan kon en wat er met hen was gebeurd.”

,,Na het poetsen zijn we via het crossersmonument en de stenen in de Hugo de Grootstraat gelopen. Hier hebben we nog even stilgestaan en hebben de kinderen verteld wat ze zich nog konden herinneren van het verhaal van Marleentje en Bertje Sanders, de onderduikkindjes voor wie daar twee stenen gelegd zijn.”

VERVANGING STENEN Op zaterdagmorgen 28 mei zullen zes eerder gelegde stenen van Merwedegijzelaars vervangen worden. De reden hiervoor is dat op de nieuwe stenen de toevoeging ‘Merwedegijzelaar’ is aangebracht. Het
vervangen van de stenen zal in zeer beperkte kring plaatsvinden.

advertentie