Geert van Dijk
Geert van Dijk BDU media

Struikelstenen

Lokaal/Column

Het kan niemand zijn ontgaan. In Sliedrecht liggen inmiddels zo'n twintig struikelstenen. En volgende week komen er nog eens veertien bij. De struikelstenen zijn een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Op veel plaatsen in meer dan vijftien landen zijn inmiddels van die messing stenen gelegd in het trottoir. Vaak voor huizen waar Joodse burgers hebben gewoond die in de oorlog zijn vermoord. In Sliedrecht zijn ook struikelstenen voor Merwedegijzelaars. Volgend jaar worden de laatste stenen geplaatst. Op de website struikelstenensliedrecht.nl kun je daar alles over vinden. Op de landelijke website wordt Sliedrecht helaas gemist in het overzicht.

Na wat surfen op het web probeer ik nu al die plekken in ons dorp te vinden. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zo'n diepe indruk op mij zou maken. Gewoon, het idee. Je loopt op de Hugo de Grootstraat of de Adriaan Volkersingel. Straten die je al jaren kent. Maar dan ineens realiseer je je, dat op die plek Joden uit hun huizen zijn gehaald. Afgevoerd. En omgebracht. Ik wist uiteraard dat dat gebeurde. En ik snap ook wel dat die huizen er in de oorlog al stonden. Maar, door die struikelstenen word je er heel indringend bij bepaald.

De stenen die volgende week worden gelegd, komen op locaties waar veel mensen langs lopen. Het is niet de bedoeling dat je er met je voeten over struikelt, maar met je hoofd en je hart, aldus Gunter Demnig. Het is belangrijk om de slachtoffers van de oorlog te gedenken. Juist nu het antisemitisme toeneemt, is het van belang om ons te blijven herinneren wat er toen is gebeurd.

Eén struikelsteen komt vlakbij het station. Twaalf stenen komen op het trottoir van de Stationsweg. Vlakbij de plek waar wekelijks de kaas- en de viskraam staan op het Bonkelaarplein. Ook een plek waar veel mensen lopen. Ten slotte bij de Rembrandtlaan 20. Daar staat een joekel van een vijgenboom in de voortuin. In de Bijbel is de vijgenboom een teken van vrede. Dat vind ik dan weer bijzonder hoopvol.

Maandagochtend 7 oktober worden de veertien nieuwe struikelstenen onthuld. Ik wil er zeker bij zijn.

Geert van Dijk

advertentie
advertentie