Afbeelding
prive

Grote solotentoonstelling van kinetisch kunstenaar Jelle Korevaar in de publieke ruimte van Dordrecht

28 april 2023 om 14:05 Kunst

DORDRECHT Vanaf 13 mei tot en met 17 juni meandert kunstroute Beeldenstorm door het centrum van Dordrecht en voert de bezoeker mee langs werken van kinetisch kunstenaar Jelle Korevaar uit Sliedrecht. 

De kinetische machines van Korevaar communiceren met de omgeving, interacteren met het publiek en laten sociale mechanismen zien. In het bijzonder gaat Korevaar met zijn werk in op de maatschappelijk positie van kerk, geloven en zingeving. Is daar in onze maatschappij nog ruimte voor, mogen we daarin onszelf zijn, zijn geloof en zingeving een individuele aangelegenheid geworden? Ook de persoonlijke worsteling die de kunstenaar doormaakte over zijn christelijke achtergrond houdt hij niet verborgen. De beelden die tijdens kunstroute Beeldenstorm geëxposeerd worden, markeren een voor hem juist cruciale periode in zijn leven: een periode waarin hij zijn relatie tot de kerk onderzocht en die zijn zoektocht naar zingeving, God en geloofsbeleving en -overtuiging inluidde.

VERSCHILLENDE LOCATIES

Kunstroute Beeldenstorm leidt langs verschillende locaties in Dordrecht. De expositie is door een wandelroute verbonden en wordt verrijkt met een randprogrammering die onder meer bestaat uit het concert Antifoon van de componisten Arjan de Wit en Bas Nienes, een paneldiscussie over de verandering en relevantie van de kerk, een documentaire waarin Jelle Korevaar door filmmakers Julian van der Hoek en Marijn de Ruiter gevolgd werd in de jaren waarin de beelden uit de serie Beeldenstorm tot stand kwamen en een educatief programma voor scholen. Met dit gelaagde programma biedt Beeldenstorm een reis van de ene wereld naar de andere aan; een reis door de fysieke wereld en door de zintuigelijke wereld, een reis langs geloven en weten, langs onderzoek en intuïtie, langs zingeving en passie.

Beeldenstorm nodigt op verschillende manieren en niveaus het publiek uit om in gesprek te gaan, stelt ongemakkelijke vragen en doet ook een handreiking naar verbinding.

Parallel aan de kunstroute verschijnt bij zeven van de geëxposeerde kunstwerken een fraai uitgegeven publicatie. Dit separate boekenproject maakt Beeldenstorm, tezamen met de verdiepende randprogrammering, tot een gelaagd en synergetisch project.

Jelle Korevaar (1989, Barneveld) studeerde in 2014 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Hij staat aan de begin van zijn carrière en heeft al aan diverse groeps- en solo-exposities deelgenomen. Korevaar maakt kinetische kunst. De thematiek en symboliek van zijn werk is duidelijke verbonden met de kerk en het geloof en hoe hij zich daartoe verhoudt. Hij werkt in zijn atelier in Sliedrecht, waar hij ook woont met zijn vrouw en hun drie kinderen.

Kunstroute Beeldenstorm wordt georganiseerd door Stichting Doorkruist. Deze stichting zet zich in voor de ontwikkeling en presentatie van hedendaagse, beeldende kunst met een sociale impact. Ze wil dat kunst een bereikbaar en toegankelijk onderdeel is van de samenleving. Juist in een tijd van polarisatie gelooft Stichting Doorkruist in kunst als verbindende factor. Zij wil relevante en soms ook ongemakkelijke maatschappelijke thema’s bespreekbaar maken met kunst.  

Kunstroute Beeldenstorm | 13 mei tot en met 17 juni 2023 | donderdag tot en met zondag | 12.00-16.00 uur | Grote Kerk Dordrecht | Kunstkerk Dordrecht | Dordrechts Museum | Bluebirds in the Backyard | met verdiepende informatie in de Stadsbibliotheek Dordrecht |

Start route en ticketverkoop: bij elke deelnemende locatie | Routekaart: € 7,50 (inclusief één ticket) | tickets € 4,00 | Kinderen tot en met 12 jaar: gratis (inclusief kinderroutekaart met opdrachten)| Info: www.doorkruist.nl/beeldenstorm

Afbeelding
Afbeelding
Profielfoto Esther Coumans

Esther Coumans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie