Afbeelding
Buurttoezicht Zuid-Holland-Zuid

Buurtpreventie op stap in regio

11 oktober 2019 om 21:19 Maatschappelijk

REGIO Donderdagavond 10 oktober hield het samenwerkingsverband van Buurttoezicht/Buurtpreventies Zuid-Holland-Zuid een kick-off actie in het kader van het Donkere Dagen Offensief. Deelnemende partijen waren Buurttoezicht Leerdam, Buurtpreventie Gorinchem-Oost en Dalem, Buurttoezicht Hardinxveld-Giessendam, Buurttoezicht Sliedrecht en Wijkpreventie Zwijndrecht. Daarnaast werd er intens samengewerkt met politie, diverse gemeenten en handhaving. 

De actie begon in de diverse gemeenten om 19.30 uur met een briefing. Hierin werd het doel van de avond weergegeven. Daarnaast werden lokale aandachtspunten benoemd. Na de briefing gingen totaal 55 vrijwilligers verdeeld over de verschillende gemeenten de straat op. De gehele actie werd, zoals bij eerdere regionale acties, gecoördineerd vanuit het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. Daar zaten vrijwilligers van verschillende Buurttoezicht/Buurtpreventies die de koppels op straat ondersteunde en overzicht hielden over de meldingen die binnenkwamen.

Het doel van de actie was het preventief afschrikken van inbrekers en andere kwaadwillenden. Daarnaast was het doel inwoners in de diverse gemeenten bewust maken van inbraak of diefstal gevoelige situaties. De vrijwilligers kwamen veel donkere woningen en open auto's tegen. Ook stonden er erg veel fietsen en andere spullen voor het grijpen. De vrijwilligers hebben goede gesprekken gehad met de bewoners of eigenaren die het aanging. 

In Boven-Hardinxveld werden vrijwilligers aangesproken door medewerkers van een bejaardencentrum, die aangaven dat er een demente oudere bewoner zonder jas naar buiten was gelopen. De oudere bewoner zou op dat moment al anderhalf uur vermist zijn. Omdat de man dement was en hij mogelijk geen jas aan had, was de vermissing erg urgent. De centrale post in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam heeft een bericht opgestart via de publieke WhatsApp groepen en sociale media. Daarnaast werden er meer vrijwilligers naar Boven-Hardinxveld verplaatst om te gaan helpen zoeken naar de vermiste man. Gelukkig werd de vermiste man snel gevonden.

Uiteindelijk hebben de vrijwilligers 198 zaken geconstateerd. Uiteenlopend van donkere woningen, tot kapotte lantaarnpalen, verdachte personen, groepen jeugd en een melding van een vermiste demente man. Daarnaast hebben in meerdere gemeenten mensen zich aangemeld als vrijwilliger. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie