Nieuwjaarsreceptie
Nieuwjaarsreceptie Richard van Hoek Fotografie

Van Hemmen baalt van opstelling Chemours

6 januari 2020 om 21:42 Maatschappelijk Dossier Chemours

SLIEDRECHT Burgemeester Bram van Hemmen baalt van het Dordtse Chemours. De chemiegigant wil niet meewerken aan een aanvullend onderzoek naar de mate waarin GenX kankerverwekkend is. De burgervader noemde dat in zijn speech tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst maandagavond in partycentrum De Lockhorst ‘onbegrijpelijk’.

Van Hemmen stelt dat het bedrijf steeds dichter bij een nuluitstoot komt als het gaat om GenX en andere gevaarlijke stoffen. Dat de chemiegigant niet mee wil werken aan een onderzoek naar de mate waarin GenX kankerverwekkend is, snapt hij niet. ,,Het gaat daarbij om gevoel van mensen. Chemours zou moeten luisteren naar haar omgeving in plaats van iedereen tegen zich in het harnas jagen.” Tijdens overleggen is het bedrijf veel stelliger dan in de uitvoering en Chemours is nog ver weg van het verrichten van heldendaden, zo meent Van Hemmen.

In zijn nieuwjaarstoespraak refereerde Van Hemmen veel aan helden. Zo noemde hij de Sliedrechtse politieagent Jan Mooijman die tijdens de Watersnoodramp van 1953 twee mensen redde van verdrinking en afgelopen november postuum werd geëerd. Maar helden zijn meer dan mensen die ingrijpen in gevaarlijke situaties, meent Van Hemmen. Zo noemde hij onder andere de Sliedrechtse raadsleden, de kinderen van Sliedrecht in het algemeen en ‘oversteekhelden’ Robert en Loïs in het bijzonder als gezichten van de verkeersveiligheidscampagne in het dorp, de Liniecrossers die vorig jaar een eigen expositie kregen in het Sliedrechts Museum en de mensen achter de actie Secret Santa die het dorp met de actie mooier maken.

Helden zijn belangrijk, zo stelde Van Hemmen. ,,Er zit wereldwijd een vast patroon in mythen en legenden: De held moet een beproeving doorstaan, heeft vaak een mentor en er is een tegenslag. Maar de uitkomst van het verhaal is dat de held altijd overwint.” Hij besloot zijn toespraak met een citaat uit zijn favoriete film, Star Wars. ,,May the force be with you! Ik wens u zo een gezegend en een heldhaftig 2020 toe!”

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie