Afbeelding
BDUmedia

Scholen en horeca dicht tot en met 6 april

15 maart 2020 om 18:33 Maatschappelijk Corona Sliedrecht

SLIEDRECHT Alle scholen en de kinderopvang gaan van maandag tot en met 6 april dicht. Wel wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten. Dat heeft onderwijsminister Arie Slob bekendgemaakt.

Volgens de bewindsman is veel onderwijzend personeel al uitgevallen, omdat mensen ook met lichte klachten thuis moeten blijven. Het is daardoor voor scholen niet langer mogelijk onderwijs te blijven verzorgen. Ook spelen grote zorgen die leven bij onder anderen ouders en leerkrachten een rol bij het besluit.

Onderwijzend personeel dat niet ziek is, wordt de komende weken wel op het werk verwacht, zegt Slob. Zij zijn volgens hem hard nodig om kinderen op te vangen van bijvoorbeeld zorgmedewerkers. Ook moeten zij gaan zorgen voor online onderwijs voor kinderen die thuis komen te zitten. Daarbij ligt de prioriteit bij eindexamenleerlingen, zegt Slob. Zij krijgen daar in de komende week nadere informatie over.

De horeca gaat vanaf zondag 18.00 uur dicht tot en met 6 april. Ook allerlei andere instellingen zoals coffeeshops en sauna's moeten de deuren sluiten. Dat heeft het kabinet besloten, zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zondag na overleg met het RIVM en brancheorganisaties.

De maatregel geldt voor veel plekken waar mensen samenkomen. ,,Ook sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf 18.00 vandaag", zei Bruins. Mensen kunnen nog wel gewoon boodschappen doen in supermarkten, maar Bruins roept Nederlanders ook daar op afstand te houden. "Als richtlijn, hanteer ongeveer anderhalve meter."

Bruins deed ook een ,,klemmende oproep" aan de bevolking, een die premier Rutte eerder deze week al deed. ,,Ga niet hamsteren. Het is niet nodig. Er is genoeg voor iedereen, maar hamsteren veroorzaakt problemen voor de supermarkten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie