Eddy Veth van Kooyman Eigen Huis (links) en Bas van Houwelingen (rechts)
Eddy Veth van Kooyman Eigen Huis (links) en Bas van Houwelingen (rechts) Lex van Steenis

Buurtbewoner haalde geld op voor een AED

17 mei 2021 om 07:29 Maatschappelijk

SLIEDRECHT- Bas van Houwelingen haalde geld op voor een AED bij hem in de buurt. Vrijdag 14 mei werd de AED geplaatst aan zijn woning in de Smalweer.

door Lex van Steenis

Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat gebeurt vooral in en rond het huis. Binnen 6 minuten reanimeren en een AED gebruiken zorgt voor de grootste overlevingskans. Elke minuut daalt de overlevingskans bij een hartstilstand. Edward Ernst, persvoorlichter bij de Hartstichting: ,,De Hartstichting vindt dit soort initiatieven heel belangrijk. Met een AED in de buurt is de kans groot dat iemand binnen een paar minuten wordt geholpen, omdat een burgerhulpverlener deze AED voor hulp kan gebruiken.”

DONATIE VAN LOKALE ONDERNEMER Een deel van de AED in de Smalweer werd gefinancierd door makelaar Kooyman Eigen Huis. Ingeborg Spruijt van Kooyman Eigen Huis: ,,Namens makelaar Kooyman Eigen Huis was makelaar-taxateur Eddy Veth aanwezig bij de ingebruikname van de AED. Kooyman Eigen Huis is een ondernemende makelaar met een grote maatschappelijke betrokkenheid in Sliedrecht. We hoefden dan ook geen moment te twijfelen toen we van Bas van Houwelingen het verzoek ontvingen voor een bijdrage voor de aanschaf van een AED. We vinden extra veiligheid belangrijk en wij ondersteunen dit initiatief dan ook van harte en dragen daarom graag ons steentje bij.”

ACTIE OPSTARTEN Op de website van BuurtAED kan een actie worden opgestart. BuurtAED is een initiatief van de Hartstichting en Philips. In de meeste gevallen lukt het de initiatiefnemer om binnen 30 dagen samen met de buurt geld op te halen voor een AED met buitenkast en 5 jaar service en onderhoud. Na het slagen van de actie kan de AED worden aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem dat werkt via 112. Zo kan de AED worden gebruikt door een burgerhulpverlener.

VAN LEVENSBELANG Theo Boer uit Sliedrecht is ook blij met het initiatief van Bas van Houwelingen. Theo heeft een aangeboren hartafwijking. Een AED kan in geval van nood van levensbelang zijn. Theo Boer: ,,Met het plaatsen van een nieuwe AED ben ik erg blij. Het is een enorm mooi hulpmiddel bij reanimatie. Dat de AED er gekomen is met behulp van de producent, buurtbewoners en een lokale ondernemer is natuurlijk geweldig. Het geeft ook vertrouwen in mijn eigen situatie als hartpatiënt. Ik hoop echt dat er nog meer van dit soort initiatieven komen.”

Lex van Steenis

advertentie
advertentie