Rhodé Mulders bij haar schuur die dient als opslag.
Rhodé Mulders bij haar schuur die dient als opslag. Marjanne Dijkstra

Rhodé helpt minimamoeders

2 juni 2021 om 07:03 Maatschappelijk

SLIEDRECHT ,,Ik vind dat elk kindje een goede start verdient.” Aan het woord is Rhodé Mulders (33), die anderhalve maand geleden de Facebookpagina Voor-enof-DoorDeMinima oprichtte. In die anderhalve maand heeft de groep al meer dan tweehonderd leden en heeft ze bijna dertig pakketten bij minimamoeders kunnen laten bezorgen. De pakketten bevatten de basisbehoeften als je een klein kindje krijgt en die blijken nog steeds niet voor iedereen makkelijk toegankelijk.

door Marjanne Dijkstra

,,Ik heb zelf in een situatie gezeten waarin ik weinig geld had en gebruik maakte van de voedselbank. Alles wat je dan extra krijgt is zo welkom en ik ben me extra bewust van hoe schrijnend de situaties zijn. Geen enkel kind heeft gekozen voor de situatie waarin hij wordt geboren. Met de groep willen we ervoor zorgen dat elk kindje een goede start krijgt.”

Het maken van de pakketten kost Mulders veel tijd en geld. Ze zette stellingkasten in haar schuur en kocht doorzichtige bakken om de spullen te ordenen. ,,Dat kostte me ook veel tijd en geld, maar ik krijg hier zoveel energie van. Ik ben helaas afgekeurd om te werken en dit kan ik doen wanneer ik me goed voel. Gelukkig heb ik meerdere mensen die me helpen en zorgen dat ik mij kan focussen op de pakketten.” In de anderhalve maand dat Mulders bezig is heeft ze zo’n dertig pakketten gemaakt en er staan er nog tien in de wachtrij. De nood lijkt dus hoog.

Wie een pakket wil aanvragen, kan dat niet zomaar doen. ,,We doen een minimacheck, je moet kunnen aantonen dat je een minima bent. We vragen niets voor de pakketten, alleen verzendkosten.” Voor de vulling van de pakketten is Mulders afhankelijk van giften. ,,We zijn heel blij met alle giften. We zoeken kleding van maat 44 tot en met maat 80 (vlekvrij en zonder gaten), maar ook verzorgingsspullen, ongebruikte flesjes en spelen en klein speelgoed. De Zeeman had pas een mooie actie waarbij mensen iets konden kopen voor onze pakketten en ook met de HEMA hebben we goede contacten. In een pakket zit kleding voor een week in maat 56 en de opvolgende maat, luiers, billendoekjes, wasgel, flesjes en spenen. Als een kindje uit de maten van het pakket is gegroeid kunnen mensen nog een pakket aanvragen.”

Voor de opslag van spullen zoekt Mulders nu ruimte. ,,We vinden het fijn om een grotere plek hebben om alles uit te sorteren. Zo kunnen we nog meer mensen helpen.” Wie een pakket wil aanvragen of wil doneren kan kijken op de Facebookpagina Voor-enof-DoorDeMinima.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie