Op Bleyburgh SO werd om het hardst gelopen voor Oekraïense vluchtelingen.
Op Bleyburgh SO werd om het hardst gelopen voor Oekraïense vluchtelingen. Richard van Hoek

Bleyburgh haalt 2000 euro op voor Oekraïne

Maatschappelijk

SLIEDRECHT Rennende leerlingen met verhitte gezichten en joelende ouders. Ze waren dinsdag te zien bij Bleyburgh SO waar de leerlingen een sponsorloop liepen. De opbrengst van tweeduizend euro werd later die middag overhandigd aan Annet Visser van Sliedrecht achter Oekraïne.

door Marjanne Dijkstra

Ton Munnik, directeur van Bleyburgh SO vertelt: ,,Wij zijn natuurlijk een school voor speciaal onderwijs en uit goed burgerschap willen we ook ons steentje bijdragen aan deze crisis. Een aantal personeelsleden benaderde mij om juist voor de vluchtelingen die nu in Sliedrecht verblijven iets te organiseren. Het idee van de sponsorloop was al snel geboren. Dinsdag was het dus zo ver en we hadden een traject op het plein afgezet met gele en blauwe linten. Er liepen steeds twee groepen tegelijk. Aan het eind kregen ze een flesje water en een paaseitje voor hun inzet. Kinderen hadden thuis en bij familie ook gevraagd om hen te sponsoren en zo kwamen er via envelopjes, maar ook via de bankrekening van de school mooie geldbedragen binnen. Ook het personeel sponsorde de kinderen per gelopen rondje. In totaal leidde dat tot een geldbedrag van tweeduizend euro voor de Sliedrechtse vluchtelingen.”

Anders dan de afgelopen twee jaar konden er ouders komen kijken en dat deden ze dan ook in groten getale, vertelt Munnik. ,,Door alle maatregelen rondom het coronavirus ging dat niet. Nu konden ouders weer kijken en aanmoedigen bij school en dat werd gewaardeerd door leerlingen en ouders. Ook voor ons was het fijn om de ouders weer in de buurt te kunnen hebben. Bij onze leerlingen zijn we voorzichtig wat we vertellen over de oorlog. We hebben veel leerlingen met een verstandelijke beperking en autisme. Voor de een is het ene oor in en andere oor uit, maar er zijn leerlingen die heel angstig kunnen worden. Als leerkracht moet je daar goed mee omgaan, maar de leerlingen begrijpen wel dat het heel vervelend is als het in je eigen land niet veilig is en je niets meer hebt. Als school hebben we een fijne middag gehad en hebben we een symbolisch een mooie cheque kunnen overhandigen. Ik begreep dat er onder andere schooltassen en fietsjes voor de jonge vluchtelingen van worden gekocht. Ik ben ontzettend trots op onze leerlingen en personeel met dit resultaat.”

advertentie