Gerard Vrooland, Aiden (de kleinzoon van Sado), Sado, Muna en Najma (dochter van Muna).
Gerard Vrooland, Aiden (de kleinzoon van Sado), Sado, Muna en Najma (dochter van Muna). Daniëlle Zwanink

Vijf-jarig jubileum interculturele maaltijden in Pand 33 in Sliedrecht

28 april 2023 om 16:11 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Afgelopen woensdag was er weer een interculturele maaltijd in Pand 33. Het was een bijzondere avond, want het was het vijf-jarig jubileum van de maaltijden. Sado Ahmed organiseert de maaltijden. Sado is trotse moeder en oma, maar ook is zij ook de drijvende kracht achter de bewonerscommissie van de Valkhof en juist hier kwam ze op het idee vanwege de grote hoeveelheid culturen die ze daar dagelijks zag en sprak. 

door Daniëlle Zwanink

Sado: ,,Zelf ben ik moslim en Gerard Vrooland is christen, hij is zelfs dominee. Gerard stelde Pand 33 beschikbaar en ik wilde laten zien dat verschillende geloven en culturen prima samen kan gaan. In het begin heb ik kritiek gehad, omdat mensen vonden dat dat niet samen kon. Maar ik wilde mensen verbinden, dat vind ik juist mooi, dat iedereen kan zijn wie hij is.”

GEMIS NAAR THUIS

Hoe ziet zo’n avond er precies uit? ,,Elke keer is een persoon die die avond een gerecht kookt uit het land van herkomst. Je eet het eten uit dat land en je hoort de verhalen en kijkt naar de foto’s, door de ongedwongen sfeer hoor je verhalen die je anders niet zou horen. Soms zijn de verhalen vrolijk, vaak verdrietig. Maar wat je er altijd doorheen hoort is het gemis naar thuis. Alle landen zijn aan bod gekomen, Iran, Pakistan, Syrië, ga zo maar door. De allereerste maaltijd heb ik zelf gekookt en verteld. Vanaf toen deden we dat elke maand met een ander land en cultuur. Het is niet zo dat er dan alleen mensen komen uit het land waar het die avond over gaat. Juist niet. Ik wil niet dat er clubjes ontstaan, maar laten zien dat er met de verschillen tussen mensen niets mis is. We zijn allemaal mensen en hebben allemaal hetzelfde hart.’’

Tijdens de avond waren natuurlijk ook Johanna, de dochter van Sado, en Muna, een goede vriendin en beide onmisbaar voor het verloop van de avonden door de hulp die ze altijd bieden. ,,Vooral de saamhorigheid is mooi om te zien. Je ziet, hoort en proeft de andere cultuur en hierdoor leren mensen van elkaar”, laat Johanna weten. Muna vult nog aan: ,,Doordat je elkaar tijdens het eten hebt ontmoet, ontstaat er een connectie. Je bent nieuwsgierig naar elkaar en wil graag alles horen wat er verteld wordt. Als je elkaar de volgende dag op straat ziet, maak je makkelijk een praatje met elkaar, maar kun je elkaar ook helpen als dat nodig is.”

Volgens Johanna zijn de reacties altijd positief en enthousiast. Ze is erg trots op haar moeder die dit opgezet heeft, want ze ziet het positieve effect wat het heeft op mensen.

Sado wil de maaltijden in Pand 33 graag voortzetten zolang ze het samen met Gerard kan doen. ,,Want wij zijn zo goed op elkaar ingespeeld, wij zijn een goed team samen.”

Profielfoto Esther Coumans

Esther Coumans

advertentie
advertentie