Vrooland met zijn nieuwe boek.
Vrooland met zijn nieuwe boek. Marjanne Dijkstra

Gerard Vrooland schreef nieuw boek over verschillen tussen christenen en moslims: ‘We moeten gesprek aan blijven gaan’

24 juni 2023 om 15:59 Maatschappelijk

SLIEDRECHT In zijn nieuwe boek ‘God de Vader of Allah de Verhevene’ gaat dominee Gerard Vrooland op zoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen moslims en christenen. Door het gesprek over de bron en de betekenis van beide geloven, hoopt Vrooland meer begrip vooral elkaar te krijgen.

door Marjanne Dijkstra

Vrooland vertelt: ,,In Sliedrecht vangen we natuurlijk asielzoekers op, maar hebben we ook een moskee. Er kwamen hier in Pand 33 best veel moslims over de vloer en ik heb hen uitgedaagd om met mij te spreken over de verschillen en overeenkomsten tussen hun en mijn geloof. Ik zag dat zij net als ik in een opperwezen geloven en dat geeft een klik en nieuwsgierigheid naar elkaar. Door dat geloof in een opperwezen sta ik dichterbij de moslims dan bij de atheïsten. Dit bracht mij ertoe om de koran goed te bestuderen en te kijken naar de verschillen tussen de bijbel en de koran. De bijbel omvat een lange geschiedenis vanaf het ontstaan van de aarde naar Openbaringen. Je ziet veranderingen in de tijd, de cultuur en het luisteren naar God. De koran beperkt zich tot een openbaring aan Mohammed en bevat voornamelijk korte wijsheden, terwijl de bijbel een kritische geschiedbeschrijving weergeeft.” 

Als het je hart raakt, geeft het verbinding

Christenen durven onder andere door de reformatie kritisch tradities te benaderen en meningen te toetsen vanuit de bijbelse kernboodschap, meent Vrooland. ,,Ze hebben geleerd om met verschillende vormen om te gaan. Ook onder moslims zie je grote verschillen in hoe ze naar de koran kijken, maar de traditie wint het vaak van de kernboodschap. Sommige moslims kennen de koran niet eens echt, anderen worden heel erg geraakt door bepaalde soeras (hoofdstukken) uit de koran. Omdat het hun hart raakt, raakt mij dat ook weer en dat geeft verbinding.”

Vrooland denkt dat het in deze tijd belangrijk is om het gesprek met elkaar aan te blijven gaan. ,,Moslims worden soms - generaliserend - gezien als een gevaar of een bedreiging, maar ook zij zoeken nabijheid en warmte. Hier in Sliedrecht zoeken we die verbinding in mijn optiek zeker. We vangen asielzoekers op, hier in Pand 33 hebben we de interculturele ontmoetingen en is het suikerfeest gevierd. Ook hebben we een gespreksgroep met christenen en moslims. De moslims die ik heb ontmoet staan bijna allemaal positief tegenover ontmoeting en ervaringen delen. Ik denk dat het zeker in deze tijd belangrijk is om elkaar te leren kennen. Alleen zo kun je zien dat er meer overeenkomsten zijn dan we denken en dat geeft verbinding en begrip voor de verschillen die er zijn.”

God de Vader of Allah de Verhevene kost 19,95 euro en is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie