Saskia, Illy, Syv en Mel organiseren de eerste Sliedrecht Pride.
Saskia, Illy, Syv en Mel organiseren de eerste Sliedrecht Pride. Marjanne Dijkstra

Sliedrecht Pride in de bibliotheek

19 september 2023 om 08:45 Maatschappelijk

SLIEDRECHT ,,We zagen dat er een jongere doelgroep in Sliedrecht is die een plek zoekt waar ze zichzelf kunnen zijn. Het idee van een pride evenement in Sliedrecht groeide en toen hebben we een hengeltje uitgegooid naar Saskia en Illy.” Aan het woord is bibliotheekmedewerker Mel die samen met haar collega Syv aan de wieg staat van Sliedrecht Pride, dat zaterdag 23 september wordt gehouden in de Sliedrechtse bibliotheek.

door Marjanne Dijkstra

Mel vertelt: ,,Het evenement begint om 13 uur en de focus ligt in het begin vooral op ontmoeting. Op het event zijn een aantal ervaringsdeskundigen aanwezig zoals het COC, Roze 50+, welzijnsorganisatie Diverz en ook iemand met een theologische achtergrond. Die ervaringsdeskundigen staan dus deels in verbinding met het christendom, omdat we een duidelijke brug willen slaan in het dorp. Ook is schrijver Adrew Mali aanwezig en is er om 15.00 uur een optreden van een drag queen. Er staan in totaal zeven stands met mensen die pride-artikelen verkopen, zoals kunst, accessoires en kleding. Een ervan is de stand van de Sliedrechtse tattoo- en piercingshop van Saskia en Illy.” 

In de bibliotheek moet het een plek zijn waar je ondanks je afkomst, religie of hoe je eruit ziet, jezelf kunt zijn en je goed moet voelen. Syv: ,,Een collega zei heel mooi ‘de boeken staan er naast elkaar, waarom de mensen dan niet?’ Het wordt gewoon een fijn event. Er is bijvoorbeeld ook een prikkelarme ruimte waar mensen zich even kunnen terugtrekken, mensen kunnen (bord)spelletjes doen en er zijn boeken die je kunt lezen. Mensen kunnen ook gewoon fijn zitten en kletsen of kijken op de pridemarkt. Ook zijn er lekkere alcoholvrije drankjes.”

Dit jaar moet het dus een laagdrempelig event worden, stellen de organisatoren. Mel legt uit: ,,We willen kijken hoe het gaat en wat er werkt in Sliedrecht. Dan kunnen we eventueel volgend jaar uitbreiden. In Sliedrecht is het helaas nog steeds nodig dat er meer acceptatie komt voor de LHBTQI+ gemeenschap. Voor mij is het evenement geslaagd als er iemand komt die eigenlijk niet helemaal snapt wat we doen, maar dat die persoon na een gesprek met een beter gevoel de bibliotheek uitgaat.”

Sliedrecht Pride begint zaterdag 23 september om 13 uur in de bibliotheek en duurt tot 19.00 uur. Een volgende Sliedrecht Pride editie meehelpen? Mail naar ekock@debibliotheekaanzet.nl, mpoots@debibliotheekaanzet.nl, info@rebelyellsdesign.nl of greenfairycollective.com@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie