Susanne Blomsteel (37) met haar dochter Jente (10).
Susanne Blomsteel (37) met haar dochter Jente (10). Privé

Sliedrechtse Susanne en Jente schrijven samen Het SynDroom van Beneden

13 oktober 2023 om 10:26 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Haar dochter in haar kracht zetten: dat is wat Susanne Blomsteel (37) graag wil met haar dochter Jente (10). Dus maakten zij samen een prentenboek, ‘Het SynDroom van Beneden’, waarvoor zij inspiratie opdeden bij een ander gezinslid: Pippi, die het syndroom van Down heeft. De tekeningen in het boek zijn van de hand van Jente.


Het prentenboek gaat over ‘de reis van de kleine stapjes’, zoals Susanne het omschrijft. Ze heeft het dan over haar dochter Pippi. ,,Het kinderboek gaat over vertragen en genieten van de kleine dingen. De reis en de ontmoetingen. Het zijn de lessen die wij krijgen van onze jongste dochter met het syndroom van Down waarbij alles een stuk langzamer gaat, maar niet minder mooi is. Kleine stapjes en zoveel meer nieuwe mensen die we hebben leren kennen.”


Creatieveling

Het idee om haar andere dochter de tekeningen te laten maken, ontstond op school. ,,Daar waar mijn zoon supersterk is in rekenen, is Jente de creatieveling. Maar zoals school het zegt: ‘dat wordt niet getoetst’. En zo besloot ik haar in haar kracht te zetten. Jente, die het soms vervelend vindt dat het vaak over Pippi gaat, kan ik nu mooi laten zien, want ze is prachtig! Het was superleuk om samen met haar dit boek te maken, want ik heb haar echt zien groeien.”


Gebarenkaartjes

Er zitten ook gebarenkaartjes bij het prentenboek. Dat is een bewuste keuze, legt de Sliedrechtse uit. ,,Wij hebben dit gedaan omdat we hebben gemerkt dat dat werkt voor Pippi. En niet alleen voor kindjes met het syndroom van Down, maar voor alle kinderen. Kinderen zijn vaak sneller in gebaren dan in praten en zo kunnen ze zich al jong verstaanbaar maken. Pippi zegt wel woordjes, maar bijvoorbeeld drinken is moeilijk en door gebaren kan ze nu ook om drinken vragen.” De eerste reacties op het boek van moeder en dochter zijn al binnen en daar wordt Susanne erg blij van. ,,Die reacties zijn super positief! Ik word overladen met reacties en niet alleen ik - ook Jente krijgt zoveel complimenten en ook vanuit haar klas. Het leuke was dat haar klasgenoten allemaal op onze boekpresentatie aanwezig waren. Heel groep acht mocht mee van de school naar de boekpresentatie!”

Volgende kinderboek

Het schrijven smaakt zeker naar meer, weet Susanne nu al. Sterker nog, ook Jente zal hier weer bij betrokken worden. ,,Het volgende kinderboek zit al in mijn hoofd en dat gaat zeker weer getekend worden door Jente. Of ik met al mijn kinderen - ik heb er zes - een boek wil maken? Als mijn kinderen dat willen, dan mag dat en vind ik wel een manier om ze erbij te betrekken, want ze hebben allemaal talenten. Zo is mijn zoon van de getallen en die heb ik graag in mijn team om te helpen met mijn administratie. Heel veel van de bestelde boeken heeft hij ook meegeholpen met inpakken en hij kan later niet zeggen dat hij geen cadeautjes kan inpakken. Dochter Floortje is van de verkoop en die kon op vakantie zelfs haar gevonden stenen verkopen alsof het diamanten waren. Het eerstvolgende boek dat in mijn hoofd zit, is ook geïnspireerd door iets dat zij altijd zegt. En zoon Seppe zal net als Jente vast iets met zijn creativiteit gaan doen. Zo hebben al mijn kinderen hun talenten die zijn terug te lezen in ons eerste kinderboek en als ze aan een boek mee willen werken mag dat. Niets moet, want ik heb geleerd dat als kinderen iets moeten, er niets gebeurt.”

Eline Lohman

advertentie
advertentie