Pieter Teeuw.
Pieter Teeuw. Privé

‘Ik ben heel hartelijk verwelkomd’

6 september 2021 om 14:20 Mensen

SLIEDRECHT Pieter Teeuw (34) uit Sliedrecht is de nieuwe predikant van de Grote Kerk en Maranatharkerk in Sliedrecht, ofwel van Hervormd Sliedrecht.


door Eline Lohman

Ds. Teeuw was hiervoor predikant in Moordrecht en dat was de eerste gemeente waarvoor hij predikte, maar hij is zeker geen onbekende in de regio, vertelt hij. ,,In mijn jeugd en ook aan het begin van ons huwelijk hebben we in Papendrecht gewoond, dus de Alblasserwaard is voor mij bekend gebied. Sliedrecht ook, want hier heb ik één van mijn stages gelopen, het vicariaat. Ik heb voordat ik predikant werd eerst de PABO gedaan en vervolgens de studie theologie. De eerste tijd heb ik ook voor de klas gestaan. Ruim vier jaar lang was ik predikant in Moordrecht en na dat tijdsbestek is het een regel dat andere kerken een beroep op je kunnen doen.” Die gemeente was Sliedrecht en Pieter verhuisde vervolgens naar deze gemeente toe in mei van dit jaar. Eind mei begon hij als predikant. ,,Ik heb op 30 mei mijn intrede gedaan in de kerk. Dat was bijzonder, want mijn eigen vader was daar ook bij betrokken. Hij leidde ‘s ochtends de bevestigingsdienst en in de middag deed ik mijn intrede, waarbij ik de eerste preek als eigen predikant hield. Het was mooi dat mijn vader dit kon doen. Vier jaar geleden bij mijn bevestiging in Moordrecht en nu opnieuw.”


Iedere zondag komt de Hervormde Gemeente van Sliedrecht bij elkaar in de Grote Kerk en de Maranathakerk om naar het woord van God te luisteren, om samen te bidden en te zingen. Pieter: ,,Ik ben heel hartelijk verwelkomd in de kerkelijke gemeente en in het dorp. De coronaperiode maakt het lastiger om mensen te leren kennen. Maar we hopen dat het komende winterseizoen meer ruimte geeft om samen te komen. Zowel op zondag als doordeweeks.” De 34-jarige predikant, die getrouwd is met Leanne, met wie hij drie kinderen heeft waarvan de jongste een paar maanden geleden geboren is - weet goed wat hij wil. ,,Een van de dingen die de coronaperiode ons duidelijk heeft gemaakt is dat we ons meer en meer richten op de kern van het kerk-zijn. Samenkomen rond Woord en sacrament, de voorbede voor elkaar, het omzien naar het elkaar, naar onze omgeving. Juist nu mogen we de kracht van het evangelie leren. Ik zie het als mijn kerntaak om de zondagse verkondiging op me te nemen, evenals de doordeweekse toerusting en het pastoraat.”

Eline Lohman

advertentie
advertentie