Cornell Roverts.
Cornell Roverts. Privé

‘Mooi om te kijken wat het lichaam aankan’

Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Calisthenics: Cornell Roverts (28) uit Hardinxveld-Giessendam is er dol op. Voor het doen van de krachttraining waarbij gebruik wordt gemaakt van het eigen lichaamsgewicht is hij geregeld te vinden op het calisthenics park aan de Schapedrift.

door Eline Lohman

Calisthenics is een vorm van krachttraining. De oefeningen worden in een Calisthenicspark gedaan. Er wordt met name gebruik gemaakt van het eigen lichaamsgewicht en juist dat laatste spreekt Cornell zo aan, vertelt hij. ,,Je gebruikt je gewicht als weerstand. Bijvoorbeeld door je aan een rekstok op te trekken. Het voordeel van op deze manier trainen is dat je meerdere spiergroepen tegelijk stimuleert en zo voorkom je blessures. Het lichaam is ook zo gebouwd: in het dagelijks leven gebruik je ook al je spiergroepen en moeten je spieren samenwerken.”

Vijf jaar geleden kwam calisthenics in beeld bij Cornell en sindsdien is hij fan. Ook door het sociale aspect, legt hij uit. ,,Je kunt met calisthenics veel kanten op; je kunt er honderden oefeningen mee verzinnen en dat ontdekken steeds meer mensen. Met elkaar trainen en elkaar motiveren is supertof. Bijvoorbeeld op het calisthenics park in Hardinxveld-Giessendam, dat er op mijn initiatief gekomen is in mei 2019. Daar ben ik veel te vinden om lekker in de buitenlucht te trainen: minstens twee keer per week. Jong en oud loopt daar rond; sommigen rijden een half uur om calisthenics te komen doen aan de Schapedrift. Er ontstaan allerlei contacten. Ik sprak daar een keer een jongen die diep in een burn-out zat en door het buiten sporten daar weer uit kwam. Ik vond het heel bijzonder om te horen dat hij door buiten te sporten en contacten te leggen met anderen er weer mentaal bovenop kwam.”

De passie voor sport heeft er altijd al ingezeten bij Cornell, die sportdocent is in het middelbaar onderwijs. ,,Ik vind het mooi om naast het fysiek sterk te zijn, ook de skills van calisthenics te kunnen beheersen zoals als een vlag aan de stok te hangen. Ik vind het mooi om te kijken wat het lichaam aankan en om de grenzen daarbij op te zoeken. Bijvoorbeeld door steeds een persoonlijk record te verbeteren. Ik ben dan ook continu bezig om mijn sportskills te oefenen, zoals met calisthenics. In de sportschool ben je vaak voornamelijk bezig om je spieren op te pompen, calisthenics gaat een stuk verder.”

advertentie
advertentie