Johan Lavooi zet zich in om het vaandel van Soli Deo Gloria volgend jaar weer te laten schitteren in het Sliedrechts Museum.
Johan Lavooi zet zich in om het vaandel van Soli Deo Gloria volgend jaar weer te laten schitteren in het Sliedrechts Museum. Richard van Hoek

‘Vaandel moet worden hersteld’

21 april 2022 om 08:04 Muziek

SLIEDRECHT De Christelijke Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria bestond in 2019 honderd jaar en is bijna net zo oud als het vaandel van het koor. Het vaandel is door de jaren heen beschadigd geraakt en Johan Lavooi wil het laten opknappen. Daar is echter 2500 euro voor nodig en Lavooi wil dat bedrag nu bij elkaar te krijgen.

door Marjanne Dijkstra

Bij het honderdjarig bestaan van Soli Deo Gloria kwam het bijna eeuwoude vaandel van zijn plek in het Sliedrechts Museum, waar het werd bewaard, tevoorschijn. ,,Het werd toen gebruikt voor een tentoonstelling in de bibliotheek en voor een aantal jubileumconcerten. Vroeger ging het vaandel mee naar concerten, concoursen en Oranjedefilés. Vaandeldrager was toen een officiële functie binnen de vereniging. Het vaandel is gemaakt in 1923 en wordt volgend jaar dus 100 jaar oud. Maar toen we het in 2019 uit het museum haalden, bleek dat het vaandel behoorlijk was aangetast. Er zaten verschillende gleeën (scheuren) in. Zo kan het wat mij betreft niet terug het museum in en ik wil het volgend jaar graag opgeknapt terugplaatsen in het Sliedrechts Museum.”

Sinds die jubileumconcerten is het vaandel dus niet teruggegaan naar het museum en was het in het bezit van Lavooi. ,,Het lag - misschien wat oneerbiedig - in een plastic zak onder mijn logeerbed, maar inmiddels heb ik een partij gevonden die het vaandel kan restaureren. Voor 2500 euro wordt het vaandel volledig gerestaureerd door 2Restore textielrestauratie in Den Haag. Zij zijn een betrouwbare partner en leveren voor dat bedrag ook een passende vitrinekast om het vaandel voor toekomstige generaties te bewaren. Het mooie is dat we al een substantiële bijdrage hebben om het vaandel te laten repareren, namelijk stichting De Kaai die heeft toegezegd om de helft van de kosten op zich te nemen.”

Lavooi heeft voor de financiering speciale pakketten in het leven geroepen: een bronzen donateur (>€25) krijgt een foto van het gerestaureerde vaandel, zilveren donateurs (>€50 voor particulieren, >€100 voor bedrijven, >€250 voor fondsen) krijgen ook een fotoboek van het proces en een gouden donateur (>€100 voor particulieren, >€250 voor bedrijven, >€500 voor fondsen) krijgt ook twee concertkaarten voor een concert. Lavooi: ,,Maar elk bedrag is welkom, alle beetjes helpen.” Wie ook wil doneren kan mailen naar jalavooi@kpnmail.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie