Afbeelding
Waterschap Rivierenland
Met video’s

Hoogwater update 5 februari: over watervlaktes, bevers en een vos

5 februari 2021 om 16:08 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM De volle uiterwaarden zijn een indrukwekkend gezicht, gevaar is er niet. We roepen op om drukte te vermijden op dijken en kades. Door sneeuwval is er dit weekend ook op de dijken kans op gladheid. Houd afstand, vanwege corona en zodat de waterschapsmensen hun werk kunnen doen. Ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden, zodat dieren een goed heenkomen kunnen zoeken. Dagelijks deelt het waterschap de ontwikkelingen. 

Dijkgraaf Co Verdaas woont zelf buitendijks en praat je kort bij. (waar hij 4,20m bij Lobith zegt, bedoelt hij 14,20m).
(Tekst gaat verder onder de video).


DE SITUATIE De Rijn bij Lobith kruipt richting 14,20m +NAP. De piek wordt zondag verwacht, rond 14,50m +NAP. Naar verwachting houdt de hoge waterstand ook na het weekend aan. De Maas zakte iets, maar blijft toch op zo’n 11m +NAP bij Sambeek-Beneden.

In het rivierengebied beschermen de dijken nu grote eilanden tussen enorme watervlaktes. Rondom de Betuwe, Land van Maas en Waal, Bommelerwaard en Altena stromen machtige rivieren. Het levert prachtige beelden op.

Gisteren sloten de eerste coupures: aan de Waalkade in Nijmegen en in een zomerkade bij Heerewaarden. Of ook andere coupures sluiten, wordt per dag beoordeeld. Dagelijks worden ook de dijken geïnspecteerd.

Door de druk van de rivieren neemt binnendijks de kwel toe uit de ondergrond, met name stroomopwaarts van Zaltbommel. Wellen zijn een normaal fenomeen, dat toeneemt naarmate een hoogwatergolf aanhoudt. Wellen vormen geen risico, zo lang het water geen grond mee voert uit de dijk. Daar letten de dijkbeheerders scherp op. Waar nodig wordt een wel ‘opgekist’: door een dam van zandzakken rond de wel, ontstaat tegendruk en vertraagt de waterstroom. Donderdag werd een wel ontdekt en opgekist bij de Waaldijk ten oosten van Zaltbommel.

DIEREN OP HET DROGE In veel uiterwaarden hebben veehouders en wildbeheerders hun grazers weggehaald of verplaatst naar hoge grond. Ook in de Noordwaard bij de Biesbosch, onderdeel van Ruimte voor de Rivier, zijn waterbuffels op een hoge plaats verzameld.

Kleiner wild wordt soms overvallen door de vloed. Eilandjes gaan toch kopje onder, de laatste vluchtplaatsen voor hazen, vossen en andere dieren. Onze muskusrattenvangers varen nu in de uiterwaarden om bevers te spotten voordat zij in dijken graven. Bij één van die tochten redde een collega een vos van de verdrinking. Bekijk de onderstaande video.



Esther Coumans

advertentie
advertentie