Afbeelding

Nieuwe schoolgidsen voor de Biesbosch gezocht

20 januari 2023 om 12:02 Natuur en milieu

SLIEDRECHT Altijd al schoolgids willen worden in Nationaal Park De Biesbosch? In februari 2023 start een nieuwe schoolgidscursus. De opleiding wordt georganiseerd door IVN in samenwerking met Staatsbosbeheer en het Biesboschcentrum Dordrecht. Het cursusprogramma is gericht op het vergroten van de natuurkennis van de Biesbosch. Daarnaast staan didactische vaardigheden centraal binnen de opleiding.

Schoolgidsen in Nationaal Park De Biesbosch leveren een bijdrage aan een van de ruim 15 verschillende schoolprogramma’s die vanaf verschillende toegangspoorten in de Biesbosch starten. Jaarlijks nemen zo’n 5.000 scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs deel aan een Biesbosch-excursie. Uitgangspunt bij deze excursies is verwonderen en het ontdekkend leren. Natuurbeleving staat daarbij voorop. Een speciaal opgeleide schoolgids begeleidt groepen bij hun ontdekkingstocht door dit unieke Nationaal Park.

Staatsbosbeheer wil graag dat alle scholen uit omgeving het bezoek aan de Biesbosch in hun vaste programma op gaan nemen. Om de scholen goed te kunnen ontvangen en begeleiden zoekt NP De Biesbosch naar nieuwe schoolgidsen.

In februari start Nationaal Park De Biesbosch met een cursus ‘Schoolgids’. In zes bijeenkomsten en een stage leren belangstellenden in een half jaar tijd hoe ze een groep kinderen op een leuke en leerzame manier kunnen leren over de natuur. Kennis over de natuur is handig maar niet nodig. Het enthousiasme van de toekomstige gids staat voorop. De schoolgidscursus bestaat uit in totaal zes bijeenkomsten en loopt van februari tot en met april. De cursus vindt plaats op een dinsdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur op de volgende data: 14 februari, 28 februari, 7 maart, 21 maart, 4 april en 18 april.

Cursusdagen worden afwisselend aan de Brabantse en de Hollandse kant van de Biesbosch gehouden, met als locatie het Biesboschcentrum Dordrecht of het Biesboschmuseumeiland in Werkendam.

Het aantal plaatsen voor de opleiding tot schoolgids is beperkt. Aan de cursus kunnen 30 personen deelnemen. Na aanmelding volgt een intakegesprek met Staatsbosbeheer of Biesboschcentrum Dordrecht dat plaatsvindt op maandag 6 februari tussen 13.00 en 16.00 uur.

Na afronding van de cursus kunnen deelnemers zelfstandig een van de schoolprogramma’s begeleiden die op doordeweekse dagen plaatsvinden in de Biesbosch. Mensen met interesse kunnen tot en met 29 januari zich aanmelden op www.ivn.nl/schoolgidsencursus-biesbosch of via een mail naar w.ruis@ivn.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie