Afbeelding
Erik de Bruin

Rechtbank doet woensdagochtend uitspraak in zaak tegen Chemours

27 september 2023 om 09:39 Natuur en milieu Dossier Chemours

ROTTERDAM (ANP) De rechtbank in Rotterdam doet woensdag uitspraak in de zaak tegen chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Vier gemeenten willen dat het bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor vervuiling met PFAS afkomstig uit de fabriek.

Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en de gemeente Molenlanden hebben de zaak aangespannen. Volgens de gemeenten wist Chemours, en daarvoor het bedrijf DuPont, al veel langer van de gevaren van PFAS. De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Onder deze noemer vallen tal van chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn in het milieu en die in verband worden gebracht met onder meer een verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.

Dicht bij de fabriek in Dordrecht geldt daarom ook al langer het advies aan omwonenden om geen groenten en fruit uit eigen moestuin te eten vanwege te hoge PFAS-concentraties. Voor een groter gebied geldt dat dit moet worden afgewisseld met groenten en fruit uit de winkel.

Televisieprogramma Zembla onthulde in juni dat DuPont dertig jaar geleden al wist dat het bedrijf grondwater rond de fabriek en op stortplaatsen in Dordrecht ernstig vervuilde met giftige PFAS. Bovendien zou in de jaren tachtig intern al duidelijk zijn dat die variant schadelijk is voor de gezondheid.

Begin september meldde Zembla bovendien dat Chemours de zaak van de vier gemeenten probeerde te schikken voor een aantal miljoenen. De vier gemeenten zouden in eerste instantie het gesprek zijn aangegaan, maar het aanbod is uiteindelijk afgewezen. Burgemeester Wouter Kolff deed aangifte omdat het om geheime notulen ging die gelekt waren.

De provincie Zuid-Holland onderzoekt nog of het mogelijk is om de vergunning voor de Chemours-fabriek in te trekken. De vergunning werd al eens eerder aangescherpt, maar de provincie werd daarbij teruggefloten door de rechter.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie