Luchtfoto Dupont, Chemours
Luchtfoto Dupont, Chemours Richard van Hoek

Van den Bout: ‘Hardinxveld houdt teveel afstand in Chemoursdossier’

3 oktober 2023 om 11:19 Natuur en milieu Dossier Chemours

HARDINXVELD-GIESSENDAM De rechterlijke uitspraak over Chemours en de vervuiling van het water van de Linge waren aanleiding voor kritische vragen aan het college.

door Wim Timmermans

Vorige week deed de rechter een opmerkelijke uitspraak in de zaak die door een viertal gemeenten was aangespannen tegen Chemours: het bedrijf is aansprakelijk voor de PFAS verontreiniging in de omgeving. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden waren de rechtszaak aangegaan. Max van den Bout (PvdA) was kritisch: ,,Onze gemeente heeft in deze zaak een afwachtende houding aangenomen.” Hij wilde weten wat Hardinxveld-Giessendam gaat doen om de aangerichte schade hersteld te krijgen

Tegelijk bracht hij de verontreiniging van het golfterrein in Spijk in de gemeente West Betuwe ter sprake. Daarin zijn staalslakken verwerkt, afkomstig van Tata Steel. Vervuild Lingewater wordt via het kanaal van Steenenhoek afgevoerd. De gemeenten West Betuwe, Gorinchem en Molenlanden maken zich druk om de gevolgen daarvan voor de kwaliteit van bijvoorbeeld het zwemwater. Volgens Van den Bout houdt Hardinxveld-Giessendam afstand.

Vrij complex

Wethouder Jan Nederveen lichtte namens het college de stand van zaken in beide kwesties toe: ,,De rechter heeft aangegeven dat Chemours voor een aanzienlijk deel aansprakelijk is voor de verontreiniging. Maar het gaat wel om een tussenvonnis. Het wordt een hele opgave voor de vier gemeenten, en ook voor Hardinxveld-Giessendam, om de daadwerkelijke schade te bepalen en een financiële claim neer te leggen.” Het wordt volgens hem ,,bodemtechnisch en juridisch vrij complex” en snel resultaat is dus niet te verwachten.

Staalslakken

Bij de golfbaan in Spijk zijn staalslakken van Tata Steel verwerkt in de ondergrond van de golfbaan. Het terrein wordt gesaneerd. Nederveen verwacht voor Hardinxveld-Giessendam geen problemen. Het waterschap Rivierenland houdt de kwaliteit van het oppervlaktewater in de buurt van de golfbaan bij. Sporen van de verontreiniging zijn na 400 meter op de Linge nauwelijks nog waarneembaar is. Nederveen: ,,Dus kunnen we er van uitgaan dat de verontreiniging zich niet uitstrekt tot onze gemeente.”

Van den Bout was tevreden. Maar hij blijft ‘de wethouder in de gaten houden’.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie