Het complex van Chemours
Het complex van Chemours Richard van Hoek

OM begint strafrechtelijk onderzoek tegen Chemours - advocaat Ficq opgetogen - Chemours zegt volledig mee te werken

19 oktober 2023 om 09:38 Natuur en milieu Dossier Chemours

SLIEDRECHT Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Chemours in Dordrecht. Daarbij wordt ook gekeken of leidinggevenden van dat chemiebedrijf aansprakelijk zijn te stellen. Dat meldt het OM. ,,Geweldige en terechte beslissing van het Openbaar Ministerie.” Zo reageert advocaat Bénédicte Ficq op het besluit van het Openbaar Ministerie. Dat noemt het onderzoek “zowel feitelijk als juridisch zeer complex”. Chemours zegt via een woordvoerder “volledige medewerking te zullen verlenen”  

Op 4 september 2023 overhandigde advocaat Bénédicte Ficq namens circa 2400 mensen een aangifte aan het Openbaar Ministerie (OM) tegen het chemiebedrijf DuPont/Chemours in Dordrecht. Die aangifte gaat over het opzettelijk in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater brengen van schadelijke PFAS-stoffen gedurende de periode van 1967 tot nu.

,,Naar aanleiding van deze aangifte en een recente Zembla-uitzending heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours te starten”, aldus een verklaring van het Openbaar Ministerie. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de DCMR Milieudienst Rijnmond, politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Het OM zegt tijd nodig te hebben en verwacht niet dat een en ander binnen een jaar is afgerond.

Het onderzoek richt zich op mogelijk schadelijke effecten van PFOA-uitstoot op mens en milieu in de omgeving van het fabrieksterrein in de periode tot en met 2012. In een later stadium valt een besluit of ook handelingen met GenX (net als PFOA ook een vorm van PFAS en de opvolger van PFOA) in de periode na 2012 worden onderzocht. Het OM zegt tijd nodig te hebben en verwacht niet dat een en ander binnen een jaar is afgerond.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Deze stoffen breken niet af en hopen zich daardoor op in het menselijk lichaam.

Er loopt al een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours en dat is in de afrondende fase. Dat onderzoek richt zich op mogelijke blootstelling van werknemers van DuPont/Chemours aan te hoge concentraties PFOA in de periode tot en met 2012. Overigens wordt ook een aantal incidenten onderzocht waarbij mogelijk sprake is van overtreding van de milieuregelgeving.

Onlangs riep ook de provincie Zuid-Holland het OM op om strafrechtelijk onderzoek te gaan doen, nadat een rechter bepaalde in een tussenvonnis dat Chemours (en voorloper DuPont) aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 door PFAS-uitstoot is ontstaan in vier nabije gemeenten. Het bedrijf stelde toen samen met gemeenten en belanghebbenden te willen kijken naar “concrete actie” tegen PFAS-schade. Het waterschap Rivierenland wil schade die is geleden door PFAS van Chemours gaan verhalen op het bedrijf.

FICQ: GEWELDIG EN TERECHT

,,Geweldige en terechte beslissing van het Openbaar Ministerie.” Zo reageert advocaat Bénédicte Ficq op het besluit van het Openbaar Ministerie om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar chemiebedrijf Chemours. “Deze belangrijke eerste stap kan betekenen dat de leidinggevenden zich later in het verdachtenbankje moeten verantwoorden voor de -mede- door hen veroorzaakte ziekmakende vervuiling”, schrijft ze op haar LinkedIn-pagina.

Op 4 september 2023 overhandigde advocaat Bénédicte Ficq namens naar eigen zeggen circa 3000 “belanghebbende burgers” een aangifte aan het Openbaar Ministerie (OM) tegen DuPont/Chemours in Dordrecht. Die aangifte gaat over het opzettelijk in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater brengen van schadelijke PFAS-stoffen gedurende de periode van 1967 tot nu.

Ziekmakend vervuilen is een misdrijf, een misdrijf waar twaalf tot vijftien jaren gevangenisstraf op staat

Volgens Ficq hebben de aangevers “met instemming kennisgenomen” van het OM-besluit, maar realiseren ze zich ook dat het onderzoek lang zal duren en complex van aard zal zijn. Maar alleen een grondig strafrechtelijk onderzoek kan de waarheid aan het licht brengen “en strafrechtelijke aansprakelijkheid van verantwoordelijke leidinggevenden voor de aangerichte schade voor mens en milieu in rechte” aantonen. Iedereen die relevante informatie over de zaak heeft, wordt opgeroepen die te delen met het OM en het onderzoeksteam.

,,Ziekmakend vervuilen is een misdrijf, een misdrijf waar twaalf tot vijftien jaren gevangenisstraf op staat. Er mag niet gespeeld worden met welzijn, met de gezondheid van mens en milieu. Als dat wel gebeurt zullen de bazen in maatpak te maken krijgen met het strafrecht. En ja, dit geldt ook als waarschuwing voor andere bedrijven”, reageert Ficq. ,,Erg blij met deze stap van dit OM tegen Chemours Netherlands.”


CHEMOURS: VOLLEDIGE MEDEWERKING 

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht zegt via een woordvoerder “volledige medewerking te zullen verlenen” aan het onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) tegen het bedrijf is begonnen. 

Wij zien het als onze taak om essentiële materialen op verantwoorde wijze te produceren

Chemours meldt ook dat het bedrijf al investeert in maatregelen om emissies te verminderen. ,,Wij zien het als onze taak om essentiële materialen op verantwoorde wijze te produceren. We zijn continu bezig om ons productieproces te verbeteren en de impact op onze omgeving verder te verminderen”, zegt de woordvoerder. Chemours maakt kunststoffen zoals teflon, die water, vet en vuil afstoten.

Bij het onderzoek naar Chemours wordt ook gekeken of leidinggevenden van Chemours aansprakelijk te stellen zijn, meldt het OM. “Naar aanleiding van deze aangifte en een recente Zembla-uitzending heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours te starten”, aldus een verklaring van het Openbaar Ministerie.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie