Chemours 100ste storting vervuilde grond
Chemours 100ste storting vervuilde grond Richard van Hoek

Europarlementariër Chahim sluit aan bij Chemours-actie

6 juli 2023 om 22:23 Natuur en milieu Dossier Chemours

SLIEDRECHT PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim brengt 8 juli een bezoek aan de wekelijkse emmertjesactie van de Actiegroep Gezondheid vóór Alles bij de poort van het Dordtse chemiebedrijf Chemours. Daar neemt hij deel aan de 170e editie van de wekelijkse terugbezorging van met PFAS-vervuilde grond en drinkwater.

Zembla onthulde onlangs dat de bodem onder de chemische bedrijven DuPont en Chemours al zeker dertig jaar zwaar verontreinigd is met PFOA als gevolg van gebroken leidingen. DuPont wist daar begin jaren 80 al van, maar zweeg erover. Het vertrouwen in het chemiebedrijf is nu tot ver onder het vriespunt gedaald. Het zwijgen leek ingegeven door de vrees voor forse schadeclaims wegens aansprakelijkheid voor de vervuiling en aantasting van de gezondheid van omwonenden. Zuid-Hollands Gedeputeerde voor de milieuvergunning en handhaving, Frederik Zevenbergen, riep op tot een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie. Inmiddels hebben zich enkele honderden omwonenden gemeld om gezamenlijk aangifte te doen tegen bestuurders van Chemours.

Chahim zal de aanwezige actievoerders toespreken en bijpraten over de ontwikkelingen rond het op handen zijnde Europese verbod op het gebruik van PFAS. Ook PvdA-Gedeputeerde Anne Koning, Statenlid en PvdA-fractievoorzitter Adem Negash en de Dordtse GroenLinks-wethouder Chris Benschop zullen aanwezig zijn.

De actievoerders verzamelen om 10.15 uur bij de poort van Chemours aan de Baanhoekweg 22 in Dordrecht. Aanvang van de actie om 10.30 uur.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie