Chemours 150ste protestactie
Chemours 150ste protestactie Richard van Hoek Fotografie
Video’s

150 keer vanuit Sliedrecht naar Chemours met een emmer vuile grond

20 februari 2023 om 09:23 Natuur en milieu Dossier Chemours

SLIEDRECHT De Sliedrechtse actiegroep ‘gezondheid vóór alles’ heeft zaterdag onder ruime belangstelling van politici en inwoners voor de 150ste keer hun wekelijkse protestactie tegen de PFAS-uitstoot voor de poort van Chemours in Dordrecht gehouden.

De protestactie werd bijgewoond door talrijke politici uit de verschillende Drechtsteden. Zo waren er diverse vertegenwoordigers van GroenLinks, SP, Slydregt.nu, Onafhankelijk Papendrecht en D’66 aanwezig uit Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Zwijndrecht en Hardinxveld-Giessendam.

(Tekst gaat verder onder de video)


Tevens trok deze jubileumactie de belangstelling van GroenLinks Statenlid Robert Klumpers en van PvdA gedeputeerde Anne Koning, die beiden duidelijk kenbaar maakten volledig achter deze wekelijks terugkerende protestactie te staan. Ook zij maken zich grote zorgen om de gezondheidsrisico’s voor de bevolking, die de uitstoot van deze PFASstoffen veroorzaken en zullen zich ook in de toekomst in blijven zetten voor een verbod tot lozing in lucht en water van deze zogenoemde ‘forever chemicals’, die niet of nauwelijks afbreken.

De eerste stappen voor een dergelijk verbod zijn zowel in het Nederlandse als in het Europese parlement reeds gezet en de algemene verwachting is, dat dit in 2025 of 2026 tot definitieve verbodswetgeving zal leiden.

De Sliedrechtse actiegroep ‘gezondheid vóór alles’ sprak van een geslaagde protest-manifestatie, maar maakte gelijktijdig duidelijk dat zij gewoon doorgaan met hun wekelijkse ‘emmertjesactie’ totdat daadwerkelijk het gewenste ‘nul uit de pijp’ bereikt is. Ook riepen zij de diverse overheden op tot meer controles, ook onaangekondigde en PFASmetingen direct uit de pijp en één gecombineerde PFAS-loket voor vergunningverlening, controle en handhaving.

Chemours zelf werd gevraagd om op korte termijn meer te investeren in extra filters, waardoor op korte termijn de uitstoot in elk geval snel verder verlaagd wordt. Overigens waren er ook een aantal directieleden van Chemours aanwezig, die – zoals gebruikelijk – een stuk terrein voor de poort hadden afgezet om de actie ordentelijk te laten verlopen.

Bekijk hieronder nog een video.

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie