Afbeelding
Privé

Actiegroep Gezondheid voor Alles herdenkt initiatiefnemer eerste Chemoursprotestactie Bram de Winter

12 mei 2023 om 14:04 Natuur en milieu

SLIEDRECHTER Sliedrechter Bram de Winter was in 2016 de initiatiefnemer van de eerste grote protestactie tegen de giftige uitstoot van Chemours. Hij deed een oproep in de diverse media en op 5 november 2016 verschenen er enkele honderden omwonenden op de parkeerplaats van Dupont/Chemours om hun grote ongenoegen kenbaar te maken. Daaronder ook veel van de huidige groep, die wekelijks emmers PFAS vervuilde grond terugstorten voor de poort van eerdergenoemd chemiebedrijf.

Afgelopen donderdag was het vier jaar geleden, dat Bram de Winter helaas overleed aan de gevolgen van een – in Sliedrecht overbekende – slopende ziekte. Een gevleugelde uitspraak van Bram was ‘Het kan niet, het mag niet en toch gebeurt het!’. Een uitspraak die tot op de dag van vandaag nog steeds actueel is en voor de huidige actievoerders de drijfveer om wekelijks met hun protestacties door te gaan tot er daadwerkelijk ‘Nul uit de pijp’ is bereikt.

De actiegroep meldt: ,,Bram zou trots geweest zijn als hij zou kunnen zien hoeveel vooruitgang er inmiddels is geboekt. Grote stappen zijn gezet om die kankerverwekkende uitstoot tegen te gaan. Er zijn door Chemours inmiddels grote filters geplaatst geplaatst, maar dat is nog niet genoeg. Plaatselijke overheden zijn inmiddels eindelijk ook doordrongen van het gevaar en de Provincie Zuid Holland lijkt ook helemaal klaar te zijn met PFAS en denkt aan een algeheel verbod van dit spul. Zelfs op Europees niveau wordt hard gewerkt aan een totaalverbod voor PFAS, wat al binnen enkele jaren van kracht zou moeten en kunnen zijn.”

Daarom wil de Sliedrechtse Actiegroep ‘Gezondheid voor Alles’ hun medeoprichter en grote voorbeeld Bram de Winter komende zaterdagmorgen gedenken met een korte toespraak, gevolgd door een minuut in stilte. Aansluitend vindt dan uiteraard het wekelijkse symbolische protest plaats door het terugstorten van een aantal emmers vervuilde PFAS grond door de mensen, die dat wekelijks elke zaterdagochtend doen om het protest levend te houden en wekelijks in de publiciteit te brengen. Uiteraard is iedereen welkom om dit wekelijkse protest te steunen, elke zaterdagmorgen om 10.30 uur bij Chemours, Baanhoekweg 71, Dordrecht

Komende zaterdag is er ook een filmploeg van Zembla aanwezig om televisieopnames te maken, die op een later nog nader te bepalen tijdstip worden uitgezonden.

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie