Zwembad De Lockhorst
Zwembad De Lockhorst Richard van Hoek

Rumoer om Sliedrechts zwembad tijdens raadsvergadering

26 maart 2024 om 15:05 Politiek

SLIEDRECHT De gemoederen liepen maandagavond hoog op tijdens de beeldvormende gemeenteraadsvergadering over de plannen voor een nieuw zwembad. Meerdere keren moest VVD-raadslid Sjors van Wijngaarden, die fungeerde als voorzitter, de aanwezigen op de publieke tribune vragen om stil te zijn en niet door de vergadering heen te roepen of te praten.

door Marjanne Dijkstra

Wethouder Roelant Bijderwieden stelde dat de plannen voor de sloop van het huidige en de bouw van een nieuw zwembad veel teweeg hebben gebracht. ,,Dat staat als een paal boven het zwembad. Het zwembad neemt een bijzondere plek in in Sliedrecht en in het hart van de inwoners. Sliedrecht liep in de jaren negentig voorop met een groot zwembad, met een stedelijke voorziening in een dorp. Veel kinderen hadden er zwemles, mensen hebben mooie herinneringen aan het zwembad en het is de thuishaven van zwemvereniging DWF en duikvereniging Moby Dick. We begrijpen het sentiment en toch stellen we sloop en nieuwbouw voor in verband met de nieuwe Noord-Zuidverbinding. De exploitatie van het zwembad hangt op de zwemlessen en door stijgende energiekosten en onderhoud kost het de gemeente 850.000 euro per jaar om het zwembad open te houden. We willen een nieuw energiezuinig dorpsbad, dat beter pas bij de bezoekersaantallen.”

BUITENBAD

Dat veel Sliedechters het daar niet mee eens waren, bleek uit de vele vragen en opmerkingen uit de zaal. Grote doorn in het oog van de Sliedrechters is dat het buitenbad verdwijnt. Een zwembad met een buitenbad en ligweide, zou het minimale zijn wat het college de Sliedrechters kan geven, werd geopperd. ,,Als Sliedrecht een hele tijd in een bouwput verandert door al deze werkzaamheden voor de Noord-Zuidverbinding, kan dit een cadeau aan de Sliedrechters zijn.” 

Pauw: In Hardinxveld liet 70 procent weten een buitenbad belangrijk te vinden. Zou dit in ons dorp echt zoveel anders zijn?

ZWEMLESSEN

De verschillende raadsleden waren er ook nog niet uit. Timo Pauw van PRO Sliedrecht vroeg zich af waarom de gemeente Sliedrecht niet - net als de gemeente Hardinxveld-Giessendam - een onderzoek onder de bevolking heeft gedaan. ,,In Hardinxveld liet 70 procent weten een buitenbad belangrijk te vinden. Zou dit in ons dorp echt zoveel anders zijn?” Boudewijn Brandwijk van Slydregt.NU bedacht hardop of de gemeente met dit nieuwe bad wel genoeg capaciteit heeft voor de groei die in het dorp ontstaat door de bouw over het spoor. Wethouder Bijderwieden stelde dat die groei niet alleen een probleem is van Sliedrecht. Vanuit personeel van het zwembad werden zorgen geuit om de zwemlessen: ,,Die worden nu in drie baden gegeven en straks in twee baden, terwijl er een hele wijk bij wordt gebouwd. De wachtlijsten worden straks alleen maar langer.”

Over twee weken wordt verder gesproken over het zwembad en de Noord-Zuidverbinding.


Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie